Новите правила са в сила от 13 юни. Електронните документи

...
Новите правила са в сила от 13 юни. Електронните документи
Коментари Харесай

Важно за пациентите! Какви са новите рецепти

Новите правила са в действие от 13 юни. Електронните документи към този момент не важат за болничните аптеки, тъй като те към момента не са свързани с Националната здравноинформационна система.

Личните лекари работят най-вече със зелена рецепта. Доктор Маллова от Русе към този момент се е сблъсквала с проблеми поради задължението да предписва медикаменти, съдържащи наркотични субстанции единствено електронно.
-->
" Няма ги медикаментите всичките, които до момента са използвани от пациента, в позитивния лист, по отношение на който можем да издадем зелената рецепта ", съобщи доктор Виделина Маллова.

Доктор Спасов не е имал проблеми с електронното определяне на жълти и зелени предписания.

" Намалява бумащината, усъвършенства се следенето и изписването на тези предписания. С хартиената рецепта можеше примерно, в случай че пациентът е безсъвестен, да вземе зелена рецепта от един доктор. След това да се обади на някой прочут да вземе от друго място. И много постоянно се получават рядкости, че пациент имат ресурси от медикаменти, с които в рамите на шегата могат да отворят още една аптека ", съобщи доктор Мирослав Спасов - общопрактикуващ доктор.

Аптеките към този момент могат да отпускат медикаменти електронно или със зелена рецепта, без значение в коя област на страната е предписана. Друга оригиналност е, че рецептите могат да се извършват отчасти.

" Пациентът може да си откри медикаментите по-лесно. Може да си откри едната опаковка в едната аптека, другата в другата аптека. Стига това осъществяване да се случи в рамите на 7 дни от предписването ", съобщи Димитър Маринов - ръководител на Българския фармацевитичен съюз.

Болничните аптеки към момента не могат да отпускат медикаменти за онкоболни с електронни жълти и зелени предписания.

" Те се извършват по остарелия ред с хартиените предписания, както е било до момента постоянно в надлежно болничната аптека на онкологичния диспансер ", изясни Димитър Маринов.

Болничните аптеки би трябвало да се свържат с Националната здравноинформационна система до края на годината, тъй като от началото на идната и те ще бъдат длъжни да издават електронни жълти и зелени предписания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР