Новината за изборните резултати в Турция се отрази негативно на

...
Новината за изборните резултати в Турция се отрази негативно на
Коментари Харесай

Борсов наблюдател: Ще ни изненадат ли централните банкери?

Новината за изборните резултати в Турция се отрази отрицателно на фондовия пазар в страната, само че това не тормози вложителите на останалите тържища в Европа. Турските показатели стартираха търговията в понеделник с 5% спад, само че последователно се възстановяваха от загубите си. Причината е, че след две седмици ще има втори тур на изборите за президент. Най-негативният сюжет за турския пазар е нов президент от опозицията, тъй като това ще докара до дълга политически рецесия, защото партията на сегашния президент към този момент завоюва болшинство в Народното събрание.

Другата основна вест отвън Съединени американски щати през тази седмица е индустриалното произвеждане в Китай, за което се чака покачване с 10% в данните за април. Инвестиционната интензивност също се ускорява, само че с по-ниски темпове, тъй като тласъците в стопанската система не са ориентирани към инфраструктура и строителство. Това значи, че възобновяване в Китай евентуално ще е по-слабо и по-краткотрайно по отношение на предходни сходни ограничения на държавното управление. Но мощно покачване на промишлеността ще има позитивен резултат за усмиряване на инфлацията, защото ще докара до повече артикули на по-ниски цени в международен мащаб.

Седмицата ще премине под знака на изказванията на централни банкери от двете страни на Атлантика, в това число и президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. От тях ще научим дали Федералният запас и ЕЦБ клонят повече към пауза в повишението на лихвите или не престават да приготвят вложителите за нови покачвания при положение, че инфлацията остане висока. Това е тезата на ръководителя Джером Пауъл, само че и тя беше доказана и от един от ръководителите на районната банка в системата на Федералния запас в петък. Съмнявам се, че ще има мощна реакция на пазарите, в случай че тази реторика се резервира. Продължава да има наклонност към понижаване на инфлацията в множеството й съставни елементи в Съединени американски щати, а тази седмица ще забележим дали и в Еврозоната се следи същото. Прогнозите не са доста оптимистични, само че сякаш вложителите пренебрегват рисковете от опазване на високата инфлация за година напред.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР