Новината, че Ясен Петров ще застане начело на националния ни

...
Новината, че Ясен Петров ще застане начело на националния ни
Коментари Харесай

Нищо лично, но Ясен Петров ще е като Чичо Гошо

Новината, че Ясен Петров ще застане отпред на националния ни тим по футбол, е следващата доза смях, само че и покруса в българския футбол. Причините за това са няколко, като първата от тях е самият Ясен, който другояче е безпределно приветлив и позитивен човек, не забъркал се в никакви дебелашки кавги, присъщи за нашия кален футбол.

Ясен Петров няма безусловно никакви триумфи в треньорската си кариера. А несъмнено не минава за млад и обещаваш експерт. Той е към този момент на 52 години, водил е някои от най-популярните българските тимове и треторазредни китайски такива, само че няма нито един трофей, което подсказва, че не е измежду най-силните в специалността даже единствено в рамките на България.

Другото извънредно значимо нещо, което също е против назначението на Петров, е, че той в никакъв случай в своята кариера не е началник какъвто и да било народен тим. Дори юношески. А работата в народен тим е доста по-различна от тази в клуб, който тренира всекидневно и играе мачове един път или два пъти седмично. Изискват се селекционерски качества. За това и в някои страни залагат дълготрайно на експерти с доста огромен опит и триумфи зад тила си. А имаме ли такива в България? Разбира се, че имаме, колкото и да отрицаваме футбола ни като цяло. Веднага можем да посочим Димитър Димитров-Херо, Станимир Стоилов и Стойчо Младенов. Като последните двама все още даже нямат задължения. Херо води Берое, само че в случай че получи дълготрайно предложение от националния тим, което е и по-финансово преференциално от ситуацията му в Берое, сигурно ще се замисли. А той, апропо, е може би и най-подходящият, тъй като се е потвърдил и като несъмнено добър селекционер, и като треньор, който може да реализира триумфи.

Стойчо Младенов и Станимир Стоилов също са се потвърдили във времето, и въпреки и някои да напомнят с ненавист, че към този момент са били отпред на националите и са се провалили, истината е, че не им беше обещано задоволително време за работа. Ясен Петров е непостижим с тях като триумфи, благоприятни условия и опит.

Всъщност, даже един Едуард Ераносян е по-подходящ за поста от родния Джанини, какъвто е прякорът на Ясен Петров от футболната му кариера.

Какво обаче вършат от БФС като хора, потвърдили, че нищичко не схващат от материята, въпреки и някои от тях да имат солидни визитки като футболисти? Избират най-евтиния вид, от който и евентуално биха могли елементарно да се отърват, в случай че нещата не потръгнат. А те по всяка възможност няма да потръгнат. Ще бъдат като при Чичо Гошо и Балъков, т.е. покруса.

Последният удовлетворителен избор за народен селекционер беше Петър Хубчев и резултатите демонстрират - България при него победи Нидерландия и Швеция.

Последната, само че може би най-съществена причина, заради която назначението на Ясен Петров буди освен смях, само че и яд у милеещите за българския футбол хора, е, че този Футболен съюз няма моралното право да избира даже хазаин въз основата в Бояна. Борислав Михайлов подаде оставка, само че заместниците му не престават мъката, не провеждайки неотложно конгрес за избор на нов президент на Българския футболен съюз и на нов Изпълком. Абсолютно належащо е българският футболен почитател, както и страната в лицето на Министерството на спорта, да им потърсят отговорност за това увъртане. А до тогава футболът ни няма да мръдне и на сантиметър, изключително до момента в който тези от Съединени американски щати '94 не престават да се упражняват като ръководители, и то най-много в услуга на един гелосан предприемач, чийто бизнес план досъсипва българския футбол.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР