Новината, че Икеа намалява масово цените на мебелите в магазините,

...
Новината, че Икеа намалява масово цените на мебелите в магазините,
Коментари Харесай

Послъгва ли Икеа“ с намалените мебели?

Новината, че Икеа понижава всеобщо цените на мебелите в магазините, предстоящо провокира възторг и тълпи от гости още преди понижението да е реалност.

Компанията разгласи, че над 800 продукта ще поевтинеят внезапно. Причината сякаш била да се компенсира спада по време на ограниченията преди 2 години.

Оказва се обаче, че има измама, която бързо бе усетена от специалистите.

Целта на компанията е маркетингов трик и купувачите няма кой знае какво да " намажат ".

Хората отиват да преглеждат мебелите като на галерия и след това хвърлят стотици левове за дребни покупки за дома, които не им трябват изключително доста.

След като преминат през залите с изложените мебели, клиентите се озовават в отдела за самообслужване.

И стартират стремително да пазарят чаени свещи, цветя и кухненски такъми – нормално неща, които не са възнамерявали да купят авансово.

" ИКЕА в действителност печели от този модел ", разяснява Карстен Килиан, маркетингов специалист от Университета за приложни науки Вюрцбург-Швайнфурт. Икономическият резултат от импулсивните покупки е сериозен, показва " Дойче веле ".

ИКЕА печели от непрекъснатия поток клиенти, които сноват из магазините. Проучванията демонстрират, че потребителите, носещи огромни чанти, харчат приблизително с 20% повече от плануваното и компанията се възползва от това.

През 1980-те години тя вкара жълтата чанта за извършване на покупки, която побира прекалено много.

" Така ИКЕА оставя всеки онлайн съперник зад себе си ", показва Килиан. Натискът обаче нараства, изключително заради пандемията, когато хората бяха принудени да спрат визитите в магазините.

" И в случай че по-късно си закупят за към 100 евро тези дребни неща, които вършат дома им по-красив, облагите на ИКЕА също се усъвършенстват - такава е комерсиалната тактика на шведската компания “, изяснява специалистът Килиан.

Според него това е и главната причина за оповестеното в този момент понижение на цените в Германия –

става дума най-много за маркетингов резултат.

Килиан се съмнява дали това в действителност ще направи извършването на покупки доста по-евтино за клиентите.

По-вероятно е цените да бъдат поправени единствено леко надолу.

Или с други думи - те ще спаднат, само че

в последна сметка ще останат много над равнищата им отпреди пандемията.

Не бива да се не помни, че ИКЕА доста усили цените си през 2021 и 2022 година.

" Да вземем една мебел, чиято цена се е удвоила - да вземем за пример от 200 евро на 400 евро. Ако в този момент тя е със 100 евро по-евтина, на пръв взор това звучи добре ", изяснява маркетинговият специалист. Цената е спаднала с 25 %, само че в последна сметка през днешния ден тя към момента е с 50% по-скъпа, в сравнение с е била преди 3 години. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР