Новината бе съобщена от авторитетното списание Новости-космонавтики, позоваващо се на

...
Новината бе съобщена от авторитетното списание Новости-космонавтики, позоваващо се на
Коментари Харесай

Уволниха космонавта Сергей Крикальов от поста изпълнителен директор на пилотираната космическа програма на Русия

Новината бе обявена от авторитетното списание Новости-космонавтики, позоваващо се на РИА Новости. Засега Крикальов ще извършва само длъжността “съветник ” на шефа на съветската галактическа организация Дмитрий Рогозин.

“Както се споделя, без коментар ”, оповестяват публицистите на Новости-космонавтики.

Новият началник на пилотираната стратегия се споделя Александър Блошенко. Това е човек, за който се знае, че поддържа редица амбициозни планове – включително възвръщаема експедиция до Венера за взимане на проби от нейната повърхнина.

Премахването на Крикальов от управителния пост несъмнено ще се отрази на съветската космонавтика. Като споделих, че той е легенда, това е правилно в цялостния смисъл на думата. Крикальов е този космонавт, който е прочут като “последния жител на Съюз на съветските социалистически републики ”. Той извършва галактическа задача на борда на орбиталната станция “Мир ” на 26 декември 1991 година, когато Съюз на съветските социалистически републики рухва. Понеже страната, която го е изпратила в космоса, към този момент не съществува, Крикальов е заставен да стои в орбита в продължение на 311 дни, два пъти по-дълго от предстоящото.

През годините на преход и с разгръщането на интернационалното съдействие сред Съединени американски щати и Русия, Сергей Крикальов се трансформира в първия руснак, който лети в космоса на борда на американски галактически транспортен съд. Това се случва през 1994 година, когато е назначен за част от екипажа на задачата “STS-60 ” на совалката “Дискавъри ”. 

Защо Крикальов е отстранен от поста? През последната година той разкритикува тактиката на Дмитрий Рогозин руснаците да изоставен МКС и да основат лична станция в полярна орбита. Изглежда, че чашата е преляла дефинитивно, когато космонавтът се е оповестил против желанието на Роскосмос да изпрати професионална актриса до МКС и да бъде сниман филм в космоса с пари от държавния бюджет. Именно по тази причина свидетелства публикация, оповестена по-рано денем в списанието “Московски комсомолец ”. 

Броени часове след публикуването на публикацията, цензурата в Русия се е задействала и тя към този момент не може да се откри на формалния уебсайт на списанието. Въпреки това галактически запалянковци са съумели да я скрийншотнат преди да бъде свалена – линк тук. 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР