Новинарската сряда донесе куп отрицания - депутатите се отказаха да

...
Коментари Харесай

К: България | Пропадна изборът на нов управител на БНБ, президентските избори ще са на 7 или 14 ноември

Новинарската сряда донесе куп отрицания - депутатите се отхвърлиха да избират нов шеф на Българска народна банка, председателката на Народното събрание Ива Митова отхвърли концепцията да бъде министър председател на кабинет с третия мандат, а от Има Такъв Народ дефинираха като безсмислена поканата на Българска социалистическа партия към другите партии за разискване на актуализацията на бюджета. Така всички пътища, наподобява, водят към нови предварителни избори. Днес партиите са намерили консенсус за евентуални дати за президентския избор през ноември, само че дали той ще е 2-в-1 - дружно с парламентарните избори, още не е ясно.Един от най-популярните служебни министри - Кирил Петков, още веднъж загатна, че ще остане в политическото занятие и след служебния кабинет. " Промяната е почнала и няма връщане обратно! Тази смяна е отборна задача и дружно с Асен Василев сме доста стимулирани да я ускорим ", написа той във фейсбук групата " Кирил Петков за министър-председател на Република България ", като благодари на членовете ѝ за поддръжката. За точната формула за присъединяване им в политиката към този момент има единствено спекулации.Кои са водещите международни вести в сряда може да прочетете.А най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани в резюме.
Депутатите се отхвърлиха да избират шеф на Българска народна банка Какво се случи? Депутатите през днешния ден взеха решение гласуването на процедурните правила за избор на нов шеф на Българска народна банка да отпадане от тазседмичната стратегия на Народното събрание. Това решение поддържаха 121 представители от Българска социалистическа партия, ГЕРБ, " Демократична България " и " Изправи се.БГ! Ние идваме! ", до момента в който Движение за права и свободи се въздържа, а само от Има Такъв Народ бяха " срещу ". Така, наподобява, актуалният парламент няма да се занимава с избора на нов шеф на Българска народна банка.

Защо пропадна изборът? От " Демократична България " и Българска социалистическа партия показаха, че не е редно да има " кадруване в държавните органи ", до момента в който няма определено постоянно държавно управление. Друг мотив е, че поставеният период от три дни за предлагането на кандидатури за основния пост е прекомерно къс. Реално спряганият любимец за поста бе депутатът от Има Такъв Народ и ръководител на бюджетната комисия Любомир Каримански. Самият той предходната седмица вкара избора на гуверньор в дневния ред на комисията с интензивен период за оферти за претенденти.

Какво следва? До избора на нов титуляр банката ще продължи да се ръководи от сегашния шеф Димитър Радев. Неговият мандат изтече през юли, само че законовите разпореждания разрешават той да остане на поста, до момента в който Народното събрание не избере заместител. Ива Митева не желае да е министър председател, предварителните избори наподобяват все по-вероятни Какво се случи? " Не съм подготвена да бъда министър председател. Човек би трябвало да е там, където е най-добре квалифициран, не да обикаля всички постове в страната. " С тези причини ръководителят на Народното събрание от Има Такъв Народ Ива Митева отхвърли концепцията да бъде министър-председател, която първо ген. Атанас Атанасов от " Демократична България ", по-късно и Мая Манолова от " Изправи се.БГ! " лансираха.

Какво значи това? Предложението, пристигнало от двете така наречен " протестни партии ", бе явен жест към " ИТН " да предложи допустима и компромисна фигура за министър председател, който да оглави кабинет, формиран с третия мандат, макар че негов притежател ще е друга партия. Отказът на Митова, без значение дали е напълно персонален, или зад него стои и партийно решение, е явен знак, че жестът не е признат. Така вероятността с третия мандат да бъде определено държавно управление става все по-теоретична. Има консенсус за президентски избори на 7 или 14 ноември, само че към момента не е ясно дали ще са 2-в-1 Какво се случи? Около две дати за президентските избори са намерили консенсус през днешния ден на председателски съвет в Народното събрание водачите на партийните групи - 7 или 14 ноември. Държавният глава би трябвало да бъде определен най-късно на 21 ноември, което е последната допустима дата, в случай че се стигне до втори тур. Дали обаче изборите ще са 2-в-1, т.е. президентски и изключителни парламентарни, към момента не е ясно.

Къде са проблемите? На срещата са участвали и представители на ЦИК и на компания " Сиела ", която обезпечава машините за гласоподаване. Станало е ясно, че за избор 2-в-1 евентуално ще се наложи да се закупят още сред 1200 и 2000 машини, с цел да може допълнително секции да има по 2 устройства, защото времето за гласоподаване на човек ще е по-дълго. Това би коствало още сред 6 и 10 млн. лева, само че въпреки това би икономисало по-големи разноски за осъществяване на обособени избори. От " Сиела " твърдят, че софтуерно за машините не е проблем провеждането на избори 2-в-1, само че компанията към момента има спор с ЦИК за това чия е собствеността върху самия програмен продукт и за изплащането на цялостната сума за закупуването на машините, което може да сложи под въпрос избори 2-в-1.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР