Нови строителни дейности започват на легендарния столичен площад Славейков“ само

...
Нови строителни дейности започват на легендарния столичен площад Славейков“ само
Коментари Харесай

Ремонт на ремонта: Отново разкопават площад „Славейков“

Нови строителни действия стартират на именития столичен площад „ Славейков “ единствено 2 години след края на главния ремонт на бул. „ Граф Игнатиев “. Причината – ще вкопаят солидни железни пилони, на които да се закачат новите щандове за книжния пазар. Оказва се, че  поставените при предходния ремонт 15 железни перголи не са подобаващи за задачата. Това оповестиха от общинско сдружение " Пазари Запад " ЕАД, което ръководи комерсиалната активност на площада, представено от „ Дневник “.

Тепърва ще бъде решено дали всички перголи да бъдат отстранени или някои от тях ще останат. Новите пилони са с тегло от по 600 кг всеки и ще могат да поддържат до 500 кг книги. Предвидено е те да имат свое осветяване и отопление, както и стъклен заслон за дъжд и сняг. По информация на „ Дневник “ Столичният общински съвет към този момент е разрешил на " Пазари Запад " да заплати до 276 хиляди лв. без Данък добавена стойност за тях. Всеки ще коства до 39 400 лв..

" Предстои планът да бъде прегледан на уголемен състав на Експертния съвет към направление " Архитектура и градоустройство ". В него ще вземат участие представители на всички политически сили в общинския съвет. Прогнозната цена в този момент не може да се уточни, тъй като на тези експертни препоръки непрекъснато се нанасят корекции, които или оскъпяват, или поевтиняват с малко ", разяснява Борислав Борисов, основен специалист на " Пазари Запад ". След това ще се организира социална поръчка за реализатор.

Това значи, че книжният пазар на площад „ Славейков “ ще се върне най-рано през 2022 година Припомняме, че сега той се намира до хотел " Рила ", където беше изместен през 2018 година, когато стартира предходния ремонт.

Вече ви разказахме, че пазарът няма да има нищо общо с това, което бяхме привикнали да виждаме години наред. След дълги диспути болшинството в Столичния общински съвет (СОС) реши, че на знаковото място ще бъдат инсталирани седем дизайнерски щанда за книги. Първоначално се очакваше перголите да не се отстраняват, а високи и тесни библиотеки с лавици, които се разгъват. Книгите ще се прибират със стъклени загради, ще има осветяване и отопление за всеки обособен павилион. Вижте по какъв начин трябваше да наподобява този план ТУК.

Миналия месец пък стартира реорганизация на ул. " Цар Иван Шишман " от ул. " Ген. Паренсов " до пл. " Народно заседание ". В момента придвижването за коли е затворено, може да се премине единствено пешком. След края на плана ще има автомобилно придвижване, само че ще е без обособени тротоари. Настилката ще е от бетонни павета. Очаква се цялостният ремонт ще продължи в границите на една календарна година. Повече за него прочетете ТУК.

Междувременно стана ясно, че „ Графа “ към момента няма Акт 16, въпреки ремонтните действия публично да са завършили. На официално питане от ДНСК дава отговор, че процедура по издаване на Акт 16 не е почнала, тъй като към момента няма такова искане от възложителя на обекта – Столичната община...

Вижте повече в идната публикация:

 
#hubavoe, само че не е готово: „ Графа “ към момента няма Акт 16
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР