Нови изследвания показват, че само за два месеца близнаците, подложени

...
Нови изследвания показват, че само за два месеца близнаците, подложени
Коментари Харесай

Веганската диета може да подобри здравето на сърцето само за 8 седмици

Нови проучвания демонстрират, че единствено за два месеца близнаците, подложени на пробна веганска диета, са имали по-ниско равнище на инсулин, намалено тегло и понижени равнища на протеин, обвързван със сърдечни болести и инсулт.

Откритията дават още едно доказателство, че веганската диета хем е най-хубавият вид за околната среда, хем може да бъде потребна и за хората.

" Въз основа на тези резултати (и като имаме поради и дълголетието) множеството от нас биха имали изгода от прекосяването към по-растителна диета ", изяснява Кристофър Гарднър, академик по хранене от Станфордския университет.

За задачите на изследването си откривателите набират 22 двойки здрави еднояйчни близнаци - с цел да управляват генетичните разлики, разликите във възпитанието и метода на живот - и ги разделят на две групи.

И двете минават на здравословни диети, съдържащи зеленчуци, бобови растения, плодове, пълнозърнести храни, ядки и семена. Единствената разлика е, че единият от близнаците е консумирал и месо в количество, считано за здравословно, до момента в който диетата на другия е била напълно растителна.

През първите четири седмици от изследването и на двете групи се е доставя особено приготвена храна за закуска, обяд и вечеря и им се дават строги указания за това какво могат да похапват сред главните ястия. Те би трябвало да заобикалят модифицирани храни и да поддържат уравновесено многообразие от хранителни групи.

Във втората част на опита участниците не престават диетата, като пазарят и си готвят независимо, в продължение на още четири седмици.

" Въпреки че не обезкуражавахме загубата на тегло, нашият дизайн на диетата не включваше предписано енергийно ограничаване и нямаше за цел да изследва отслабването “, пишат в публикацията си Матю Ландри, академик по храните в Станфорд, и сътрудниците му.

" На участниците беше казано да се хранят, до момента в който се заситят, по време на цялото проучване. "

Въпреки че и двете групи усъвършенстват сърдечносъдовото си здраве, близнаците на растителна диета означават най-големи усъвършенствания. Те освен намаляват инсулина си на гладно с 20%, само че понижават равнищата на липопротеиновия холестерол с ниска компактност (LDL-C).

Този белтък придвижва молекули мазнини в тялото, по-специално холестерол, който усилва риска от сърдечносъдови болести. Оптималното равнище на LDL-C е по-малко от 100 mg/DL.

Средното равнище преди опита е било 118,5 mg/dL за всеядните – то спада до 116,1. В групата на веганите пък се намалява от 110,7 на 95,5 mg/dL.

При проучването е маркиран и предстоящ спад на витамин В12, само че защото става въпрос за къс интервал от време, той към момента не е бил забележителен, считат откривателите.

Преминаването към прецизно растителна храна може да бъде рисковано, когато се прави погрешно, защото става по-трудно да се набират някои значими хранителни субстанции като В12. Хората, които са цялостни вегани, постоянно са насърчавани да одобряват хранителни добавки, с цел да противодействат на този резултат.

За страдание, отпорът против този метод на хранене е толкоз мощен, че веганството се е трансформирало в мръсна дума, макар че множеството хора са съгласни с правилата, които стоят зад него.

Освен това за тези от нас, които имат здравословни проблеми, свързани с храненето, е извънредно мъчно да бъдат вегани.

Но също по този начин не можем да отречем все по-големия брой доказателства, които ясно демонстрират изгодите за здравето от растителната диета. Сред тях са понижаване на тежестта, намаление на кръвното налягане и намаление на риска от диабет и сърдечни проблеми при другите етнически групи.

Тъй като нарастването на здравните индикатори се следи и в контролната група, самото прекосяване към по-растителна храна явно също може да бъде потребно.

Така че в случай че заобикаляме лепкавите, поляризиращи клопки на черно-бялото мислене и вместо това се насърчаваме взаимно да вършим по-здравословни избори, вместо да пожелаваме безусловно прекосяване към веганство, има по-голям късмет да променим метода на мислене и да поддържаме измененията.

Изследователите признават това.

" Веганската диета може да донесе спомагателни изгоди, като да вземем за пример увеличение на чревните бактерии и понижаване на загубата на теломери, което забавя стареенето на организма ", изяснява Гарднър. Но доста " по-важно от прецизното веганство е да включите в диетата си повече храни на растителна основа ".

Това проучване е оповестено в JAMA Network Open.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР