Нови искри в отношенията между България и Македония. Реакция на

...
Нови искри в отношенията между България и Македония. Реакция на
Коментари Харесай

Реакциите на българските депутати за искрите в отношенията между България и Македония

Нови искри в връзките сред България и Македония. Реакция на българските депутати провокира вчерашното изявление на македонският президент Стево Пендаровски, който изиска да бъде неразрешен достъпът на „ един евродепутат и няколко други лица от България “ до Северна Македония. Предложението на Пендаровски е обвързвано с честванията на 4 февруари в Скопие, когато ще се отбележат 151 години от рождението на Гоце Делчев.

Побоят над ХристиянПендиковв Охрид и изявлението на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, който изиска възбрана за влизане в страната да бъде наложена на един евродепутат и още лица от България, провокираха остра реакция в коридорите на българския парламент.

Според ГЕРБ-СДС въпросът не касае единствено добросъседските връзки, а и европейското участие на Северна Македония и Албания.

Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев разяснява, че Северна Македония няма да влезе в Европейския съюз до момента в който не подсигурява правата на българските жители там.

Лидерът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов настоя още веднъж за несъгласие за влизането на Северна Македония в евросъюза. По думите му от партията са предупреждавали, че в случай че се вдигне ветото безконтролно, под непознат напън, ще имаме сериозен проблем.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов посочи, че страната ни има принадлежности за напън върху Република Северна Македония.

От Българска социалистическа партия осъдиха побоя над Пендиков, като съгласно Кристиан Вигенин не е престъпен случай, а мотивацията за закононарушението е подбудена от систематичното втълпяване на ненавист. Социалистите настояха за по-активен метод във връзка с Северна Македония.

От Българска социалистическа партия приканиха управляващите в Северна Македония, както и водещи политици и партии, да са се въздържат от изказвания и дейности, които не водят до разрешаване на проблемите, а до неприемлива ескалация, която може в дълготраен проект да утежни разговора с България.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР