Нови доказателства сочат, че някога Гренландия е била много по-топло

...
Нови доказателства сочат, че някога Гренландия е била много по-топло
Коментари Харесай

Гренландия невинаги е била покрита с лед

Нови доказателства сочат, че в миналото Гренландия е била доста по-топло и зелено място, в сравнение с е през днешния ден. Обширният арктически остров, чието име значи " зелена земя ", евентуално преди към милион години, не е бил затрупан с лед, считат учените. Това изказване идва с помощта на открите растителни вкаменелости в проби от лед, забравени от десетилетия и открити инцидентно във фризер в Копенхаген, оповестява Дорте Дал-Йенсен, съавторка на проучването, оповестено в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

Според учените, повода, която е довела до разтапянето на ледовете в предишното и да покрие с растителност тези ледени елементи от света, може да е от решаващо значение за прогнозирането на последствията в Арктика от изменението на климата в наши дни.

" В пробите успяхме да идентифицираме мъх, клончета и идеално непокътнати цели листа - растителност, срещана на брега в южната част на Гренландия, както и в тундрата или тайгата ", споделя климатоложката от университета на Копенхаген.

Според откривателите пробите са взети от леда на към километър дълбочина. Макар растителните вкаменелости да не могат да бъдат датирани с акуратност, проучването на един от изотопите разрешава по-прецизна оценка.

New evidence suggests Greenland was once a much warmer and greener place than we know today. What it took in the past to melt the ice and cover it with plants could be critical for predicting how the Arctic will respond to climate change in the present day
— CNN International (@cnni)
" След като измерихме изотопите на водата в леда, установихме, че ледената завивка е останала непокътната през последните към милион години, само че преди този момент Гренландия не е била покрита с лед ", Дал-Йенсен.

Ако ледената завивка на Гренландия се разтопи, морското ниво ще се увеличи с шест метра. Подобно повишаване би сложило в риск множеството крайбрежни градове, в това число Ню Йорк и Маями. Поради тази причина учените се стремят да предскажат допустимо най-точно реакцията на леда към температурните съмнения вследствие на световното стопляне.

Разбирането за това по какъв начин се е променял ледът в Гренландия през разнообразни столетия от съществуването на Земята е доста значимо за сходен жанр проучвания. Новото изследване дава най-убедителните доказателства, че Гренландия е по-крехка и уязвима за климатичните промени, в сравнение с се смяташе до момента, и е изложена на сериозен риск от необратимо размразяване, считат учените.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР