Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро след

...
Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро след
Коментари Харесай

Произвеждат 8 влака за софийското метро за 134 млн. лв.

Нови 8 влака ще возят пасажерите в софийското метро след 2 години, оповестяват от Столичната община. Те ще бъдат създадени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати – " Шкода ".

Плановете са новите влакове да влязат в употреба по линии №№ 1, 2 и 4.

Целта е с въвеждането в употреба през 2026 година на осемте влака и на изграждащата се сега междинна станция сред спирките " Сливница " и " Обеля " да се понижат интервалите на придвижване по линии №№ 1, 2 и 4, поради повишаването на пътникопотока през последните 2 години и след стартирането на новата метростанция.

Очаква се тя да обслужва в вероятност над 8000 пасажери от трите жп посоки в западна посока.

Проектът на влаковете е утвърден на 24 ноември 2023 година Предвижда се до края на януари 2025 година да бъдат подготвени осемте коша на мотрисите. Първият трен ще бъде подготвен през юли 2025 година, вторият – през август, третият – през ноември, а последният осми трен би трябвало да бъде признат през март 2026 година, оповестяват от " Метрополитен ".

Ще има места за хора с увреждания и колела.

Максималната скорост, която ще развиват, е 90 км/ч. Първият трен, който дойде, ще бъде подложен на серия от тествания и чак по-късно въведен в употреба.

Стойността на поръчката е 134 млн. лв.. Досега са платени 30% задатък и 10% за планиране посредством Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014 – 2020 с безплатна финансова помощ от Кохезионния фонд на Европейски Съюз. За останалата сума " Метрополитен " кандидатства по Оперативна програма " Развитие на районите ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР