Нови 5.2 милиона американци са потърсили обезщетения за безработица миналата

...
Нови 5.2 милиона американци са потърсили обезщетения за безработица миналата
Коментари Харесай

Безработните в САЩ набъбнаха до над 20 милиона за месец

Нови 5.2 милиона американци са потърсили компенсации за безработица предходната седмица, което усилва общите молби за безработица през последния месец до над изумителните 20 милиона. Това акцентира задълбочаващия се стопански спад, породен от зараза от ковид, оповестява Reuters.

Министерството на труда съобщи през днешния ден, че предходната седмица са били подадени над 5.2 милиона нови претенции за безработица, което е малко по-малко от подадените 6.6 милиона заявки седмица по-рано.

Статистиката през днешния ден следва мрачни данни, показани през вчерашния ден, за рекорден спад на продажбите на дребно през март и най-големия спад на производството от 1946 година насам. Специалистите предвиждат, че стопанската система, която съгласно тях към този момент е в криза, се е свила през първото тримесечие с най-резките темпове след Втората международна война.

Статистиката на седмичните молби за безработица – най-актуалните данни за здравето на стопанската система – се следи от близко от анализаторите, тъй като демонстрира дълбочината на спада, по кое време вълните на съкращения могат да изчезнат и по кое време може да стартира възобновяване.

„ Спадът на икономическата интензивност е смайващ “, споделя Джоел Нароф, основен икономист от Naroff Economics в Холанд, Пенсилвания. „ Дори да забележим първичен напредък, откакто стопанската система се възобнови, силата и продължителността на това възобновяване въобще не са ясни. “

„ Очакваме, че молбите ще станат доста повече през идващите седмици, защото Щатите не дават признаци за разхлабване на ограниченията и от ден на ден компании уволняват служащи в отговор на прекъсването на действия “, споделя Джоузеф Бригс, икономист от Goldman Sachs в Ню Йорк.

„ Ние сега проектираме спомагателни 20 милиона първични молби за безработица до края на май, след което чакаме новите искове да спаднат до равнища, съответстващи на предходните рецесии “, добавя той./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР