Новата велоалея на улица Г.С. Раковски беше посрещната с полярни

...
Новата велоалея на улица Г.С. Раковски беше посрещната с полярни
Коментари Харесай

Радостина Петрова, "Велоеволюция": Улица "Раковски" има нужда от велоалеята, но с подобрения

Новата велоалея на улица " Г.С. Раковски " беше посрещната с полярни отзиви и остри рецензии от водачи, велосипедисти и пешеходци. Някои столичани й се зарадваха, само че множеството водачи привидяха в нея пояснение за тапите по улицата, други откриха редица нередности и рискове по нея, а в това време водачите бързо започнаха да не я зачитат без да бъдат глобени за това.

" Дневник " потърси мнението на Радостина Петрова от съдружие " Велоеволюция ", които от години се борят за комфортна и безвредна среда и инфраструктура за велосипедистите в градска среда. От организацията постоянно вземат участие в комисии за обмисляне на градската инфраструктура и се отворени да оказват помощ с експеертно мнение и опит на Столична община.

Сдружение " Велоеволюция " упорства и работи за комфортна и практична велосипедна инфраструктура в столицата. Как ви се коства новата велоалея на улица " Г.С. Раковска "?

- Преди няколко години поканихме непознати специалисти и проектанти на Столична община на работна среща и образование за положителни практики за велосипедна инфраструктура. Един от обсъжданите проблеми бе точно улица " Г.С.Раковски ". Обсъждано беше решение за велосипедна лента с преоформяне на няколко кръстовища, в детайли предложение сме отправяли и от името на сдружението.

Направеното сега посредством ограничителите трансформира лентата във велосипедна алея и към този момент не дава отговор на нормативните стандарти за широчина - за велоалея е нужна по-голяма широчина. Разбираем е устрема за физическо обособяване на инфраструктурата, тъй като и община и Пътна полиция мъчно се оправят с нерегламентираното паркиране. Според нас това обособяване би трябвало да е краткотрайна мярка.

Но тази велосипедна инфраструктура е нужна за улица " Раковски ". Още усъвършенствания по кръстовищата ще я създадат по-удобна и по-безопасна за всички. Столична община, посредством зам.кмета Евгени Крусев и подопечната експертна комисия, са одобрили план, в който велолентата продължава до улица " Московска ".

Остават неразбираеми съображенията, заради които велосипедистите се насочват през градинката " Кристал ". Дори тази потребност да е оправдана, то маркировката може да е много по-дискретна. От декларираното от господин Зарков пред " Дневник " разбираме, че има концепция велосипедистите да се насочат за връзка към алеята по бул. " Дондуков " през ул. " Париж ", само че няма подобен посочен план в капиталовата стратегия на общината. Това значи прекосяване през антикварния пазар и алеята с художниците, както и през градинката пред базиликата " Св. София ". Искрено се надяваме те да не осъмват опасани с пунктирани жълти линии.

 Радостина Петрова,
© Николай Дойчинов

Има ли, съгласно вас, заложени рискови решения и недомислици по велоалеята?

– Има място за усъвършенстване. Като цяло това е точното място на велосипедистите, а осъществяването е планувано във всички планови документи на Столична община - по ул. " Г.С.Раковски " – от бул. " Евлоги Георгиев " до ул. " Московска ".

Продължаваме да повтаряме - кръстовища, кръстовища, и отново кръстовища. Конфликтните точки там са най-вече и продължава да има потребност те да се премислят на всички велоалеи в София.

Как могат да се решат и поправят тези недомислици?

– Възможно е в по-широката част на улицата велотрасето да премине посредством две еднопосочни велоалеи с широчина 2 м, отделени с линия от платното - както е и съгласно настоящата разпоредба. В момента тук-там пътните ленти са оставени по 4.5 м, а това обърква водачите.

Коментирали сме и допустимо по-безопасно решение за острия завой при ул. " Рачо Димчев " и ново оформление на съществени кръстовища, тъй че да има място за всички участници в придвижването.

Създава ли велоалеята на " Раковски " проблем за колите, както настояват водачите?

– Практически и до момента автомобилното придвижване се извършваше по една лента в посока поради паркиралите коли и то макар възбраната за паркиране. Велоалеята сега е още една причина тази възбрана да не се нарушава.

Появата на успокоена централна зона с още велосипедни трасета и пешеходни пространства от ден на ден ще е спънка за трафика в центъра. И по този начин би трябвало да бъде - това се прави във всички европейски столици от дълго време. Велосипедната инфраструктура обаче не може да покрие дефицитите в градския превоз, инфраструктурата и цялостната транспортна политика на Столична община, поради които доста съграждани избират самостоятелно напредване с автомобил.

 Радостина Петрова,
© Анелия Николова

Как си обяснявате непрекъснато протичащите се недомислици и парадокси по новосъздадените велоалеи в София?

– Всяка инфраструктура се утвърждава от специалисти на Столична община и на Столична дирекция на вътрешните работи " Пътна полиция ". Става все по-очевидно, че тези специалисти мъчно се оправят с въвеждането на велосипедна инфраструктура съгласно положителните практики и съществуващите нормативи.

Забелязваме пропуски още от начален стадий на обмисляне, за което пък са виновни прилагащите процедурите в направление " Архитектура и градоустройство ". Когато те не са си свършили работата до дъно, се оставя на проектанти и пътни служители на реда да си блъскат главите чак при капиталовото планиране. Това са неточности и даже нарушавания на закони и и нормативи, които са насъбрани с годините. ( " Велоеволюция " изяснява в детайли за тези нарушавания като показва виновните институции и лица в публикация на формалния си уебсайт.

Велосипедните организации в София имат подготвеност да оказват помощ за по-добри решения. Липсва обаче механизъм за разговор сред велосипедните организации и Столична община по съответните планове. Общински съветници на 19 януари тази година дадоха обещание и записаха в Програмата за велосипеден превоз, че работна група би трябвало да бъде основана и всички планове за велоалеи да бъдат обсъждани преди да се осъществят. Това и до момента не е направено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР