- Новата Toyota GR Yaris, създадена за постигане на изключителни

...
- Новата Toyota GR Yaris, създадена за постигане на изключителни
Коментари Харесай

Новата Toyota GR Yaris: господар на лед и сняг

- Новата Toyota GR Yaris, основана за реализиране на изключителни динамични качества на всевъзможни повърхности и при всевъзможни условия
- Разработка, учредена на работата на TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team, основан във Финландия – духовният дом на международния рали спорт
- Максималната мощ на редовия трицилиндров 1,6-литров мотор с турбокомпресор е увеличена до 280 к.с. по DIN к.с./206 кВт, с оптимален въртящ миг от 390 Нм
- Напълно нова осемстепенна директна автоматизирана трансмисия GAZOO Racing Direct Automatic Transmission, осигуряваща скоростно превключване за спортни цели
- Обновен кокпит на лидера с цифрови принадлежности в стила на спортните коли и усъвършенствано разположение на основни контролни устройства и източници на данни
- Повишена издръжливост на каросерията, интензивно окачване, непрекъснато задвижване на всички колела и нови избираеми режими на шофиране
- Спецификация “Circuit ”, предлагана в Европа, с пакет за в допълнение изстудяване на мотора, общоприетоо
- Ексклузивни специфични серии Ogier и Rovanperä, създадени от международните първенци на TOYOTA GAZOO Racing

Един рали автомобил от международна класа би трябвало да има устойчиво държание на всевъзможни настилки и при всевъзможни условия, от нажежен асфалт и кални чакълени писти до подъл лед и заснежени пътища. Това е качество, което кандидатите за Световния рали шампионат (WRC) на Toyota показват с огромен триумф, спомагайки за обезпечаването на впечатляващ брой международни трофеи при водачите и производителите.

Печелившата композиция от мощ, управляемост и акуратен надзор на спортния автомобил GR YARIS Rally1 HYBRID, потвърдила се на спортните трасета, се придвижва непосредствено в софтуерния пакет на новия GR Yaris, автомобил, който в действителност е „ роден от WRC “.
Този състезателен хечбек, чийто приоритет е безупречното динамично държание, е съвършен израз на фокуса на Toyota върху потреблението на присъединяване в моторните спортове от най-високо равнище, като основа за развиването на все по-добри коли – както за надпревари, по този начин и за елементарни условия за шофиране.

ПРЕДСТАВЯМЕ Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) НОВИЯ GR YARIS

Новата Toyota GR Yaris направи своя международен дебют по-рано тази година на автомобилния салон в Токио. Автомобилът е минал през механически, дизайнерски и градивни усъвършенствания, които дават обещание да обезпечат още по-силно преживяване при шофиране.
GR Yaris бе високо оценен след представянето си на пазара и Toyota можеше да одобри, че работата е свършена. Един автомобил, който единствено за момент се изкачи до върха в сегмента на по този начин наречените „ хотхеч “ модели, чистокръвна машина, родена в ралитата, която оставя всички съперници зад тила си.

Но, оказа се, че това е единствено началото на историята. През трите години, откогато първият автомобил напусна поточните линии, бe вложен сериозен експертен запас, с цел да стане той още по-добър, по-мощен, по-отзивчив, по-ангажиращ и – повярвайте – доставящ още повече наслаждение при шофиране. Инженерите на TOYOTA GAZOO Racing са работили с експерти в моторните спортове в името на непрекъснатото рационализиране, с цел да обогатят базовия темперамент на GR Yaris като автомобил, ориентиран към лидера. Така той има главната задача да сътвори особено преживяване и наслаждение още от момента, в който застанете зад кормилото и стартирате мотора.

Списъкът с промени е просторен, оправдавайки определението „ нов GR Yaris “. Ключовите детайли в този развой на еволюция включват високотехнологичния трицилиндров мотор с турбопълнене, който има задачата да обезпечи още повече мощ и въртящ миг и въвеждането на изцяло нова осемстепенна директна автоматизирана трансмисия GAZOO Racing Direct Automatic Transmission, проектирана за бързи „ спортни “ смени на предавките.

Специалната ходова част на GR Yaris е в допълнение усилена, а в интериора конфигурацията на „ кокпита “ и позицията на лидера са изменени за реализиране на по-автентично чувство за състезателен автомобил, без значение дали шофирате по пътя или участвате в съревнование от моторните спортове. Окачването е пренастроено в името на по-добър надзор на ръководството и постоянна и надеждна работа при високи натоварвания. За задачата са изменени характерностите на стесняване и разгръщане на пружините и са усилени монтажните съставни елементи на предните амортисьори.

Новият GR Yaris предлага всичко, което обезпечи на оригинала неговия триумф, само че прибавя още. В резултат на това той основава предпоставки да изпревари още повече конкуренцията.
Сега гамата е по-фокусирана и включва единична версия в спецификацията “Circuit ”, която е оборудвана с пакет за изстудяване с повишен потенциал “cooling performance pack ”. Последният включва спомагателен нагревател, впръскване на вода за намаляване на температурата на междинния охладител и модифициран всмукателен тракт.

Новият GR Yaris ще бъде пуснат в продажба в цяла Европа от лятото на 2024 година

GR YARIS: ИСТОРИЯТА ДОСЕГА
GR Yaris е съвършената проява на това по какъв начин Toyota и нейното performance поделение TOYOTA GAZOO Racing са ангажирани с създаването на все по-добри коли благодарение на моторните спортове. Още през цялото време на развойния развой концепцията бе това да не е просто един „ хот хеч “: моделът трябваше да бъде автомобил, който в инженерно и дизайнерско отношение непосредствено би трябвало да бъде напоен от експертния шампионския опит на TOYOTA GAZOO Racing във WRC.

Нов мотор, нова електронно следена система за задвижване на четирите колела и особено проектирана ходова част бяха част от детайлите на проекта. Когато серийният автомобил доближи до пресата и клиентите, отговорът надалеч надмина упованията на Toyota. От представянето на модела през 2020 година в Европа са продадени повече от 20 000 автомобила, обезпечили оценка на удовлетвореността на клиентите от 99%. Повечето от продадените коли са от версията Circuit, факт от който произлиза и решението да се съсредоточим върху тази спецификация за новия модел. Сред клиентите има доста фенове на мощните коли, които считат че GR Yaris е заслужен да застане паралелно със доста по-мощните влиятелни модели в техните сбирки. По този метод GR Yaris е отвън категоризацията, създавайки собствен личен клас, и се трансформира неотложно в спорта класика.

Програмата за развиване, плод на която е новият GR Yaris, следва концепцията „ създаде, състезавай се, повреди, поправи “. Това комбиниране показва по какъв начин в търсене на усъвършенствания, автомобилът би трябвало да бъде „ изтласкан “ до рамките си – безусловно до точката на щета и даже строшаване на неговите съставни елементи. По този мотив основният инженер Наохико Сайто отбелязва: „ Всеки аспект на новия GR Yaris е съграден въз основата на експертен опит, получен от действителни обстановки в моторните спортове и от нашия основен водач Акио Тойода, както и от спортни и рали водачи. “

РАЗРАБОТЕН В ДУХОВНИЯ ДОМ НА СВЕТОВНИЯ РАЛИ СПОРТ
Когато Toyota се завърна във WRC през 2017 година, след 18 години неявяване от най-високия сегмент на рали спорта, упоритостта да бъде най-хубавият тим докара до решението той бъде основан във Финландия. Град Ювяскюля е считан за духовния дом на рали спорта и местоположението му обезпечава отличен достъп до предизвикателни пътища, по които могат да се тестват и настройват съставените елементи, осигуряващи динамичните качества на автомобила.

Това е в цялостен унисон с убеждението на TOYOTA GAZOO Racing, че развиването се реализира най-добре при рискови условия и неговата философия, че „ пътят оформя както водача, по този начин и автомобила “. Хората по света карат колите си при разнообразни условия и на всевъзможни повърхности. За да научи по какъв начин да прави все по-добри коли, Toyota би трябвало да придобие ясно схващане за това по какъв начин елементарните хора се оправят с ежедневните си условия при шофиране.
Ралито е моторен спорт, който демонстрира какъв брой надалеч могат да стигнат колите в необятен диапазон от условия на шофиране. Това дава опция за придобиване на познания и опит на извънредно високо равнище и развиване на технологии, умения и решения, които могат да бъдат приложени към нови серийни коли. Съществена причина Toyota да се състезава във WRC.

ПОВЕЧЕ МОЩНОСТ, ПОВЕЧЕ ВЪРТЯЩ МОМЕНТ, ПОВЕЧЕ КОНТРОЛ
При представянето на пазара моторът на GR Yaris с турбопълнене се отличаваше с това, че е най-мощният трицилиндров сериен елемент в света. Сега обаче той предлага още повече: мощността е увеличена с 19 к.с. по DIN и лидерът може да употребява спомагателни 30 Нм въртящ миг, като оптималните стойности нарастват от 261 к.с. по DIN к.с. и 360 Нм до 280 к.с. по DIN к.с. и 390 Нм.
Този нов пример за динамични качества затвърждава превъзходството на автомобила в неговия клас, увеличавайки преднината му пред конкуренцията, и гарантирайки чувство за достоверен спортен автомобил. Това е методът, по който Toyota осъществя упоритостта си да сътвори рали автомобил за пътя.

Същевременно, с увеличението на мощността на мотора, са подхванати стъпки, с цел да се подсигурява опазване на издръжливостта и надеждността. И още веднъж спортната писта и рали спортът се трансформират в тестовия полигон. Двигателят е тестван до оптималната зона на устойчивост в Японския рали шампионат и Японската серия надпревари за устойчивост. Промените в съставените елементи включват интензивен газоразпределителен механизъм, нови материали за направата на изпускателните клапани и нараснало налягане на впръскване на горивото на системата D-4ST. Използвани са нови бутала с по-ниско тегло и устойчиви на изхабяване бутални пръстени и е прибавен нов датчик за налягането във всмукателния тракт.

В Европа новият модел се предлага в една спецификация, “Circuit ”, която включва пакет за изстудяване cooling performance pack. При него е интегриран нов спомагателен нагревател за възстановяване на надеждността при шофиране при цялостно натоварване, модификации на всмукателната система и впръскване на вода върху междинния охладител.

ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЪРЗО ПРЕВКЛЮЧВАНЕ С НОВАТА ДИРЕКТНА АВТОМАТИЧНА ТРАНСМИСИЯ GAZOO RACING
Въвеждането на напълно нова осемстепенна директна автоматизирана трансмисия GAZOO Racing Direct Automatic Transmission е една от най-значимите промени в новата стратегия на GR Yaris и се предлага като алтернатива, с изключение на одобрената шестстепенна механична скоростна кутия. При проектирането на новия елемент Toyota се концентрира върху постигането на допустимо най-високата скорост при превключване на по-ниска предавка. При прекосяване към автоматизирана работа, лидерът може да се концентрира повече върху ръководството и потреблението на педалите на спирачката и газта.

Докато стандартното превключване на предавките се базира на отчитане и разбор на държанието на автомобила, като надлъжно, напречно ускоряване и скорост, усъвършенстваният програмен продукт на новата трансмисия, прибавя към това разбор на метода, по който лидерът употребява спирачките и газта. По този метод системата планува по кое време е належащо превключване на предавките, даже преди да настъпят промени в държанието на автомобила. По този метод изборът на предавка отразява желанията на лидера и е сходен на метода, по който работят професионалните водачи.

Системата показва своите благоприятни условия на писта, осигурявайки опция за реализиране на по-кратки времена за обиколка, от тези при потребление на механична трансмисия. Принос за успеваемостта на ръководството имат и предния и заден Torsen диференциал, ограничаващи пробоксуването на колелата.

За да се оправят с проблеми, в това число уязвимостта на автоматизираните трансмисии към повреди от прегряване, и нуждата от балансиране на високата скорост на превключване с управляемостта, инженерите на GR направиха многократни разбори, с цел да употребяват най-подходящите материали и програмен продукт. Тестовата стратегия включваше водачи на TGR World Rally Team, които тестваха колите на разнообразни настилки, в това число покрити със сняг пътища във Финландия. Технологията беше употребена и в Японския рали шампионат Japan Rally Championship, надпреварите TOYOTA GAZOO Racing Rally Challenge и Super Taikyu Series.

Увеличаването на броя на предавки от шест на осем обезпечава на трансмисията по-близки предавателни съотношения. Задвижването употребява нова система за надзор на въртящия миг и стилен линеен соленоид със дарба за бърза реакция. Използването на мощно резистентен на топлота материал на фрикционните съединители, виновни за промяна на предавките и акомодацията на контролния програмен продукт, са довели до скорости на превключване от извънредно равнище.

Превключването в D режим също е на равнище за надпревари, а функционалността за предсказуем избор на предавка се съгласува съвършено с желанията на лидера. Изискванията за изстудяване се удовлетворяват с инсталирането на охладител на маслото за автоматизирана трансмисия общоприетоо.
Налична е нова функционалност за избор на режим на шофиране, с цел да адаптирате автомобила както за спортно шофиране, по този начин и за ежедневна приложимост. Режимите Sport, Normal и Eco включват разнообразни настройки за електрическото сервоуправление, работата на климатика, логаритъма за придвижване на дроселовата клапа и инструменталния екран на лидера. При моделите, оборудвани с автоматизирана трансмисия GAZOO Racing Direct Automatic Transmission, чувството и методът на избор на предавките също се контролират. Усещането за превключване е насочено към реакцията в режим Sport и е баланс сред остротата и плавността на реакцията в режимите Normal и Eco. В режим Sport реакцията е с приоритет и при режим D, до момента в който потреблението на разновидността за механично превключване M подсигурява най-високо бързодействие. Водачът може да се наслаждения на обстоятелството, че работата на мотора в диапазона на оборотите от 4900 об./мин до алената линия от 7200 об./мин го слага в центъра на действието.

СИСТЕМА ЗА ЗАДВИЖВАНЕ НА ЧЕТИРИТЕ КОЛЕЛА GR-FOUR
Както при настоящия GR Yaris, оптималното сцепление с пътя се реализира и с помощта на електронно следената система за непрекъснато задвижване на четирите колела GR-FOUR. Разпределението на въртящия миг сред предния и задният мост се ръководи от съединител с висока скорост на реакция, а два Torsen диференциала имат грижата да разпределят въртящия миг сред левите и десните колела, с цел да обезпечат натурален и пряк надзор на автомобила.
Високотехнологичната система употребява леко различаващи се предавателни цифри за основното предаване на предния и задния мост и разрешава научен диапазон на баланс на въртящия миг преден/заден мост от 100:0 (изцяло предно предаване) до 0:100 (изцяло задно предаване). Тази еластичност дава преимущество във връзка с динамичните качества спрямо AWD системите с непостоянно двойно предаване, които употребяват стандартно двойно предаване с междуосев съединител или централен диференциал. Системата GR-FOUR също е доста по-лека като тегло.

Водачът може да контролира метода на задвижването на четирите колела съгласно желанията си или обстановката на шофиране благодарение на комутатор за избор на режим 4WD. В естествен режим общоприетото систематизиране на въртящия миг преден/заден мост е 60:40; в режим Track салдото се измества обратно с изменчиво систематизиране на въртящия миг сред 60:40 и 30:70 за реализиране на наслаждение от шофирането по криволичещи пътища и писти; а в режим за трошляк Gravel базовата конфигурация е 53:47 за бързо, спортно шофиране на спортни трасета или специфични стадии. Независимо от режима салдото на въртящия миг се контролира автоматизирано в отговор на дейностите на лидера, държанието на автомобила и изискванията на пътя или пистата.
Системата за електронно ръководство ECU на системата за задвижване на всички колела обезпечава линеен надзор на разпределението на въртящия миг, в сходство със обстановката на шофиране, въз основата на информацията за автомобила, в това число скоростта, ускорението и приложеното спирачно налягане. Системата употребява електронно ръководен многодисков съединител, работещ въз основата на данни от датчици, измерващи скоростта на колелата, надлъжните и напречните ускорения и температурата на съединителя.

ПОВИШЕНАТА ЗДРАВИНА НА КАРОСЕРИЯТА ОСИГУРЯВО ОЩЕ ПО-ДОБРА РЕАКЦИЯ НА ХОДОВАТА ЧАСТ И КОРМИЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ
Леката каросерия на GR Yaris е станала още по-здрава, с помощта на увеличението на броя на точковите заварки с към 13% и използването на почти 24% повече структурно лепило. В резултат на това реакцията на автомобила при завъртане към отвесната ос, противоположната връзка във кормилото и чувството за сцепление са усъвършенствани, усъвършенствайки една по този начин или другояче прецизна и стегната ходова част.

Платформата е особено проектирана за автомобила, съчетавайки предната част от структурата GA-B на Yaris и нова задница, основана на по-голямата GA-C платформа на Toyota. Леките, само че здрави съставни елементи на окачването са непокътнати – Макферсън детайли на предния мост и двойки напречни носачи на колело и спомагателни надлъжни носачи на задния мост – само че са направени корекции основани на противоположната връзка от спортните водачи. Добавянето на спомагателни болтове за закрепване на предните амортисьори към каросерията потиска измененията в траекторията на колелото, които могат да се случат, когато горната муфа се деформира при шофиране с огромно натоварване. Предните и задните пружини също са настроени за задачите на по-добрата динамичност и усъвършенстван надзор на ръководството.

ВДЪХНОВЕН ОТ СЪСТЕЗАНИЕТО НОВ КОКПИТ ЗА ВОДАЧА
В интериора на GR Yaris също бяха направени обилни промени, с цел да придадат на кокпита на лидера достоверно спортно чувство с дизайн, който е правилен на правилата „ водачът преди всичко “, философия на която е основан целият автомобил. Екипът на GR проучва информацията, получена от пистови и рали водачи, като основа за смяна в позициите на контролните органи, за даване на по-бърз и по-ясен достъп за лидера. Пилотите участваха и в самия развой на измененията.

Органите за ръководство, които постоянно би трябвало да се употребяват при спортно шофиране, като активиране на впръскването на вода върху междинния охладител, изключването на системата за стабилизация VSC-OFF и включване на спешни светлини, са преместени по-близо до лидера, тъй че да могат да бъдат достигнати бързо и елементарно при потребление на спортен колан. От страната на пасажера плоската част на арматурното табло е по-голяма, тъй че да има място за спомагателни измервателни уреди или за монтиране на екран на навигатора.

Полето на видимост на лидера е усъвършенствано посредством намаляване на горния борд на инструменталния панел с 50 мм, смяна на позицията на вътрешното огледало за назад виждане и завъртане на централния надзорен панел с спомагателни 15 градуса към лидера. Контролните принадлежности включват нов 12,3-инчов изцяло цифров смесен апарат с два режима на оформление – естествен и състезателен, като последният обезпечава екран с данни, фокусирани върху performace достиженията. Дизайнът е без никакви непотребни елементи, тъй че графиките са ясни и информацията може да бъде неотложно прегледана и разбрана. При вид с автоматизирана трансмисия отчитането включва данни за температурата на трансмисионното масло и образно предизвестие в допълнение към звуковата сигнализация, с цел да бъде предизвестен лидерът, когато оборотите на мотора са прекомерно високи за превключване на по-ниска предавка.

Извършени са прецизни промени, с цел да се обезпечи на лидера най-ергономичната поза. Седалката е снижена с 25 мм, а регулировката на кормилото е приспособена по съответния метод. Посоката на превключване е изменена, с цел да дава отговор на спортното пилотиране, тъй че лидерът реалокира лоста за предавките напред за по-ниски предавки и обратно за по-високи предавки – подробност, разпространяван от нашия “Master Driver ” и ръководител на Toyota Motor Corporation Акио Тойода (псевдоним “Morizo ”).

ДЕТАЙЛИ ВЪВ ВЪНШНИЯ ДИЗАЙН
Както може да се чака в такава чистокръвна машина, измененията по екстериора на GR Yaris надалеч не са просто козметични. Още един път противоположната връзка от професионалните водачи и опитът, насъбран в моторните спортове, са неразделна част от измененията. Основната компановка остава същата: GR Yaris е автомобил с три порти, само че е един безусловно независим модел – на процедура единствено задните светлини, антената и страничните огледала са пренесени от общоприетия хечбек. Всеки детайл е приспособен, с цел да се реализиран оптимални притискащи сили, аеродинамика и сцепление.
В предната част на автомобила има нова стоманена мрежа за долната решетка, усъвършенствана за най-хубав баланс на дебелина, издръжливост и понижаване на тежестта. Страничните решетки са с по-голяма повърхност, а долната част на бронята има нова разграничена структура, която улеснява и вършим по-евтини ремонта или подмяната.

В задната част, отвор в долната част на престилката, разрешава на въздуха от пода да напуща автомобила по подобен метод, че да понижи съпротивлението, подобрявайки управляемостта и стабилността на автомобила, и разсейвайки топлината от изпускателната система.
Светлините за мъгла и светлините за заден ход са преместени от долната ризница, с цел да бъдат интегрирани в задните комбинирани светлини, намалявайки риска от щета. По същия метод, високо инсталираната задна стоп светлина е преместена от задния спойлер в задната врата, тъй че всички задни светлини да са подравнени и в ясна линия на видимост за идващите водачи. Преместването на стоп светлината също по този начин улеснява смяната или персонализирането на спойлера.

Новият GR Yaris показва ново цветово решение за каросерията, Precious Metal, в допълнение към одобрените присъщи нюанси – червен Emotional Red, черен Precious Black и бял Super White/Platinum White Pearlescent, представляващи цветовете на TOYOTA GAZOO Racing.
Новите детайли на оборудването* включват последно потомство системи Toyota Safety Sense, навигация и цифров ключ. Вариантите с автоматизирана трансмисия ще имат и по-висока спецификация на съоръжение, с ковани джанти, задни и странични датчици и премиум аудио система JBL.

Специални издания, въодушевени от рали първенците
Две специфични версии на новия GR Yaris прибавят спомагателна нотка прелест към гамата от модели, създадени с персонален принос от водачите на първенеца на TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT), Себастиен Ожие и Кале Рованпера. Насочени към същинските фенове на шофирането, тези извънредно извънредни коли бяха разкрити за първи път на Рали-Монте Карло, откриващото събитие в Световния рали шампионат на FIA 2024 (WRC). Специалните серии са въодушевени от концептуални версии, които бяха показани на автомобилния салон в Токио през 2023 година и са основани под управлението на Ожие, който завоюва две от своите осем WRC трофеи при водачи с TGR-WRT, през 2020 година и 2021 година, и Рованпера, победител през 2022 и 2023 година

Тяхното наличие отразява желанието на основния водач Акио Тойода – псевдоним “Morizo ” – да изрази уважението и благодарността си към водачите, „ които усъвършенстват и развиват нашите коли в ралитата ” и към тимовете, уредниците на ралитата и почитателите на спорта.
Във всеки автомобил режимите “Gravel ” и “Track ”, които са част от функционалностите на общоприетия GR Yaris, са сменени с настройки, препрограмирани по този начин, че да отразяват персоналните желания на всеки лидер по повод управляемост, надзор и динамичност. Спецификите на сериите включват още отличителни нови външни и интериорни стилистични решения. И двата автомобила се задвижват от най-новия вид на 1,6-литровия трицилиндров мотор с турбопълнене на GR Yaris, с мощ от 280 к.с.

Ogier Edition
Ogier Edition GR Yaris предлага два нови режима на ръководство на системата за двойно предаване: Morizo и Seb. Режимът Morizo е създаден от Morizo (Акио Тойода) въз основата на неговия опит в рали пилотирането. Калибриран е, с цел да ви помогне да осигурите консистентни „ автобус “ времена при ускоряване, междинно ускоряване и прекъсване. Режимът Seb, създаден от Ожие, употребява самоблокиращите Torsen диференциали на предния и задния мост, както и системата за задвижването на всички колела, с цел да насочи повече въртящ миг към задната ос, тъй че задната част на автомобила да може да се „ завърти “ на открито с относителна лекост. Това дава на лидера чувството, че е изцяло обвързван с автомобила и му оказва помощ да реализира по-кратки времена с по-добър надзор на държанието при шофиране при висока скорост.

Каросерията на Ogier Edition има особено покритие Matt Stealth Grey и включва френското национално знаме (родната нация на Ожие) върху решетката на радиатора и 18 x 8J BBS алуминиеви джанти. Към предните калници са добавени стикери, отбелязващи връзката с WRC.
Открояващите се елементи също включват заден спойлер от усилени с въглеродни нишки полимери CFRP с нов дизайн и боядисани в синьо спирачни апарати. Стикери TOYOTA GAZOO Racing са добавени към лявата и дясната врата и лого на Ogier Edition към задната врата. Вътре има табелка за успеха във WRC на арматурното табло от страната на пасажера и контрастни сини, сиви и червени шевове (в чест на френските национални цветове) на кормилото. Използват се сиви шевове за маншетите на лоста за скоростната кутия и ръчната спирачка и тапицерията на седалките.
И при двете специфични издания цифровите уреди на новия GR Yaris са модифицирани, с цел да включват новите режими, дружно с нормалния естествен режим на ръководство на двойното предаване AWD.

Rovanperä Edition
Серията Rovanperä Edition има неповторим режим Donut Mode, основан особено за най-младия първенец на WRC, който е доста умел в дрифта и осъществяването на „ понички “ с пушещи гуми. Тук новият режим разрешава елементарно шофиране и придвижване „ с вратите напред “ с непрекъснат, мощен поток от въртящ миг към задните колела. Тази версия на GR Yaris също по този начин предлага Kalle Mode. Тя употребява диференциалите Torsen на предния и задния мост, като към задния са добавени специфични предавателни звена за непрекъсната ъглова скорост, за реализиране на линейни характерности на ръководство. Така задната част на автомобила може да бъде мощно завъртяна на открито, когато влезе в завой, и разрешава на предната част да „ издърпа “ автомобила напред с подаване на газ на изхода.

Автомобилът има извънредно покритие с настройка в три тона, нанесено като серия от рисувани претекстове от дизайнера на ливреите на дрифт колите на Рованпера, Хенри Лиупака. Стикери за успехите във WRC са добавени към предните калници, а също и стикери TOYOTA GAZOO Racing на вратите и задната ризница и знак Rovanperä Edition на задната врата. Освен алуминиеви колела BBS 18x8J, автомобилът е оборудван с изменчив заден криловиден спойлер от усилени с въглеродни нишки полимери CFRP, като този на GRMN Yaris, и задни предавателни звена на диференциала за непрекъсната ъглова скорост, проектирани да работят при продължителни високи натоварвания.
В интериора облицовката и шевовете на тапицерията още веднъж подхождат на националните цветове на лидера, в този случай синьо и сиво за Финландия. Както и в серията Ogier, специфична табелка отбелязва успеха на TGR във WRC.

Сериите Ogier и Rovanperä ще бъдат създадени в строго стеснен брой. Подробности за поръчките и продажбите на европейските пазари ще бъдат оповестени на по-късна дата от националните дилъри.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР