Новата седмица ще започне с чувствително понижение на температурите и

...
Новата седмица ще започне с чувствително понижение на температурите и
Коментари Харесай

Връхлитат ни студ и опасен вятър, къде ще духа най-силно

Новата седмица ще стартира с сензитивно намаляване на температурите и с превалявания от сняг в Дунавската низина и Североизточна България. Причината още веднъж е преминаващ през нашата страна леден атмосферен фронт, заяви Meteo Balkans.

Жълт код за рисков вятър е разгласен в 16 области на страната в понеделник.

Предупреждението е в действие за София, Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Ловеч, Пловдив, Кърджали, Велико Търново, Сливен, Търговище, Русе, Разград и Силистра. За областите Велико Търново, Търговище и Разград пък е разгласен жълт код за натоварен снеговалеж.

През деня температурите в Западна и Централна България ще се намалят и преобладаващите оптимални в страната ще се изравнят с минималните, като денем ще доближат до едвам 2°-4°С. Малко по-топло ще е  в Югоизточна България и Черноморието – до  6-9°С.

Отново са вероятни виелици в планините и проходите в Западна и Централна България. Издаден е сигнален код за предстоящи превалявания от сняг, съпроводени от мощен вятър. Предупреждението е маркирано на картата със светлосин цвят. Остава висок рискът от лавини.

До обяд във вторник още веднъж в Североизточна България, Предбалкана и планинските региони ще завали слаб сняг. Временни разкъсвания на облачността чакаме след обяд в Западна и Северозападна България. Сутрешните температури ще са относително ниски в Дунавската низина и затворените котловини - до минус 7-8°. По-топло ще се задържи по морския бряг – към 3-4°С. През деня вятърът в страната ще се задържи от северозапад и с него ще навлиза по-студен въздух. След обяд мощни  пориви напразно чакаме в Дунавската низина и Горнотракийската равнина.

Спиране на преваляванията се чака от сряда. Тогава от запад облачността последователно ще се раздра и ще доминира слънчево време. Ще бъде относително студено, с минимални температури в обособени региони от  минус 7° до минус 10°. Преобладаващите оптимални температури ще са едвам сред -2 и -1°С. 

В четвъртък в утринните часове ще е към момента относително студено, чакаме и мъгли в ниските елементи и към речните басейни. Над Дунавската низина ще се образуват и температурни инверсии. 

През деня ще доминира слънчево време. Вятърът след обяд ще смени посоката си и ще е от югозапад и се чака стопляне.

Късно вечерта и през нощта против петък облачността от запад ще се усилва и чакаме превалявания от дъжд и денем. Температурите в страната ще се покачват и предстоящите оптимални ще са в необятни граници - от 5-6 °С в Западна България до 7-12 ° в Южна и Източна България. 

Времето по Коледа ще е с променлива облачност и със слаби превалявания от дъжд, по високите планински върхове от Западна България - и от сняг. Температурите в равнините ще се покачат доста и ще са с 2-3 градуса над нормата за декември. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР