Новата програма за реновиране ще има два крайни срока за

...
Новата програма за реновиране ще има два крайни срока за
Коментари Харесай

За колко сгради ще стигнат парите за саниране

Новата стратегия за реновиране ще има два крайни периода за кандидатстване. Първият е до 15-и февруари 2023 година, а вторият – до 31-ви март 2023 година, като на този стадий планува даване на 100% безплатна финансова помощ за възобновяване на многофамилни жилищни здания. След този период прекосяваме към режим на 80% дотация и 20% самоучастие от страна на притежателите. Предвижда се минималният размер на декларираните средства по всеки самостоятелен план за постройка или блок-секция да бъде 100 000 лева, а оптималният да не надвишава 6 500 000 лева

,,Имаме 66 000 многофамилни здания, които имат потребност от възобновяване. До този миг сме обновили 2800 и ще възобновим още 1000, като приказваме за 5-6% актуализирани здания от 2008 година насам “, разяснява Драгомир Цанев.,,В момента влагаме доста средства и реализираме не доста огромен резултат. Няма по какъв начин да се случи друго при стопроцентова безплатна помощ. Ако продължаваме със 100% грант, това значи, че взимаме от доста хора и даваме на малко. Означава, че тези, които се възползват, са в чудесна позиция, само че значи също, че 95% от хората няма да имат достъп до никакви средства. Ако следваме актуалните правила на програмата, приоритизираме огромните здания, които са най-вече в огромните градове, а хората в по-малките обитаеми места могат да останат без достъп до финансиране, както и при предходната стратегия, в която над 3000 заявки не получиха отговор. Затова настояваме да има систематизиране на средствата за по-големи и по-малки здания, само че още по-важно е да има успореден финансов механизъм, който когато и да е да приема кандидатури с по-малък % държавна помощ. “ ”

„ Жилищата в актуализирани здания към този момент са доста по-скъпи от тези в необновените “, показа Иван Велков. „ Ще пристигна миг, в който жилища в несанирани здания няма да имат пазарна стойност, и това е още един мотив да търсим благоприятни условия за саниране “,

Експертите се стопираха върху нуждата от авансово проучване за енергийна успеваемост и за определяне на техническите характерности на постройката, от архитектурно снимане и механически паспорт. Те прецизираха критериите за оценка и класиране на постройките, които аплайват, както и кои здания са с преимущество и кои разноски се поемат по програмата.

Проф. Димитър Назърски (БАИС/УАСГ) сподели повече за това за какво са зародили проблеми при предходната стратегия за саниране на жилищните здания и по какъв начин могат да бъдат избегнати в този момент:

“Преди шест години в Българска асоциация за изолации в строителството създадохме “Ръководство за енергийно дейно възобновяване на ограждащите структури на здания ”. В доста случаи строителните компании не използваха управлението, което направихме, а се разчиташе само на опита на служащите в тези строителни компании. Това е една от измененията, които желаеме да създадем, а точно – общините като вложители би трябвало да демонстрират по-голяма придирчивост към създадените планове от компаниите, които наемат, с цел да изпълнят плана. ”

По време на срещата специалистите разискаха и какви промени и промени са нужни, с цел да могат бъдещите стратегии да се случват по по-ефективен метод, както и че енергийната успеваемост е от основно значение за реализиране на задачите за въглеродна индиферентност до 2050 година Инициатори на полемиката бяха „ Климатека “, Центърът за енергийна успеваемост „ ЕнЕфект “ и групата „ Да възобновим България ”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР