Новата парламентарна сесия след великденската ваканция на депутатите започва днес,

...
Новата парламентарна сесия след великденската ваканция на депутатите започва днес,
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда Украйна, решава се бъдещето на коалицията

Новата парламентарна сесия след великденската почивка на депутатите стартира през днешния ден, като се чака народните представители да проведат две съвещания - постоянно от 9 ч. и изключително от 15.30 часа. За второто са планувани разисквания по тематиките за спрените газови доставки за България от Русия и даването на военна помощ за Украйна.

Народното събрание ще стартира работния си ден с заявления на парламентарните групи, които ще показват целите си. Като точка от дневния ред на постоянното съвещание влизат три проекторешения за военна помощ за Украйна – на " Продължаваме промяната ", на " Демократична България " и на ГЕРБ-СДС.

Проекторешението на някогашните ръководещи и Съюз на демократичните сили е записано и като точка в изключителното съвещание за през днешния ден.

Нередактираното предложение на " Продължаваме промяната " е да бъде даден мандат на държавното управление за оказване на филантропична, финансова и техническа помощ на Украйна за защитни цели.

В плана на съдружните им сътрудници от " Демократична България " е записано " военно-техническа помощ ", като дясната коалиция счита, че тя би трябвало да е за сметка на държавния бюджет и от специфичните фондове на Европейски Съюз и НАТО за общо финансиране на поддръжката за Украйна.

От ГЕРБ също желаят да се даде военно-техническа помощ. В тяхното проекторешение обаче е заложено и искане кабинетът да стартира договаряния с НАТО за заместващ и подсилващ потенциал на отбранителните качества на България.

Мнозинството по въпроса е съществено – " за " военна помощ за Украйна към този момент се оповестиха " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН ", ГЕРБ и Движение за права и свободи. Единствените, които не поддържат даването на такава са Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

На изключителното парламентарно съвещание, което ще стартира следобяд, по искане на някогашните ръководещи, ще бъдат изслушани министър председателят Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов във връзка със спрените доставки на природен газ за България от страна на " Газпром износ ".

Заедно с тях информация ще дават и изпълнителните шефове на Българския енергиен холдинг ", " Булгаргаз ", " Булгартрансгаз ", ръководителят на енергийния регулатор и ръководителите на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) и Държавната организация " Разузнаване ".

Очакваше се тематиката да е измежду водещите и на съвещанието на съвета на ръководещата коалиция, което приключи късно нощес без изказвания за медиите.

Преди диалозите представителят на " ИТН " Станислав Балабанов разяснява, че се чака разискване на предложение за обсега на това - какво Народното събрание може да даде като мандат на държавното управление за даване на помощ за украинската страна.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР