Новата крафт бира е резултат от сътрудничеството между община Пловдив

...
Новата крафт бира е резултат от сътрудничеството между община Пловдив
Коментари Харесай

В първото издание на „Гурмето под тепето“ пловдивчани и гости ще опитат за първи път бирата на Стария град – „Трите хълма“

Новата крафт бира е резултат от съдействието сред община Пловдив и „ Каменица “ АД, а „ Гурмето под тепето “ дава обещание наслаждение за небцето с обичайни пловдивски деликатеси

В интервала 15-18 септември 2022 година, на пл. “Стоян Чомаков “ №1 в Стария град на Пловдив, Сдружение „ Филибелийски майсторлъци “ провежда първото издание на събитието „ Гурмето под тепето “. Форматът е продължение на поредните старания на община Пловдив и туристическия отрасъл за поощряване на туристическия поток към града, популяризирането локалната кухня и преоткриването на различни местоположения за осъществяване на събития. В рамките на първото издание на фестивала, на пловдивчани и посетители на града ще бъдат показани приготвени на BBQ обичайни пловдивски деликатеси и вкусотийки от пловдивският район, хлебни печива, лютеници, подправки по обичайни пловдивски предписания и доста други изненади.

Кулминация на събитието ще бъде премиерата на бирата на Стария град – „ Трите хълма “. Община Пловдив и пивоварна „ Каменица “ АД сплотиха старания в партньорство и ще изненадат всички фенове на пивото с нова бира в познатия жанр „ пилзнер “, само че прочетена на крафт език. Събитието се финансира от Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2022-ра година.

На специфична конференция през днешния ден в Заседателната зала на община Пловдив, с присъединяване на Пламен Панов – заместник-кмет по „ Култура, археология и туризъм “, господин Владан Матич – изпълнителен шеф на „ Каменица “ АД, Костадин Шанков – ръководител на Сдружение с нестопанска цел „ Филибелийски майсторлъци “ и Иван Карагьозов –майстор пивовар, бяха показани елементи и акценти от програмата на новия фестивал и информация за крафт бирата „ Трите хълма “.

„ Стартираме публично нашата самодейност в града определен за „ Най-добра туристическа дестинация “ за 2022 година за основаване на „ бирата на Стария град “. Искаме тази крафт бира да бъде още една причина хората да идват в града ни и да посетят Стария град. „ Трите хълма “ ще се предлага само на територията на резервата. Трите хълма – име с отношение към историята на Стария град, което бе определено с демократично гласуваме сред три оферти. Предстои сключване на съглашение за партньорство с Каменица АД, което да бъде гласувано от Общински съвет, Бирата ще се отличава като дизайн и усет “, описа заместник-кметът Пламен Панов.

„ От името на екипа на Каменица бих желал да изразя насладата и благодарността ни за опцията да участваме в този превъзходен план на Община Пловдив. Каменица като най-старата бира на България, която съществува и до през днешния ден, и Пловдив, като най-старият град в Европа, имат една неповторима и неразривна връзка между тях, а точно – силата на историята и традициите. Като родното място на Каменица, Пловдив постоянно ще бъде доста непосредствен до нашето сърце. Ето за какво, за нас е чест на мястото, където преди 141 години стартира да се вари бира в Пловдив, през днешния ден да можем да варим бирата на Стария град – Трите хълма. Вярваме, че това партньорство за основаването на един страховит артикул, какъвто е занаятчийската бира, ще способства към развиването на културния и обществения образ на Пловдив, който да стане още по-благоприятен за жителите си и още по-привлекателен за туристи “, сподели господин Владан Матич – изпълнителен шеф на „ Каменица “ АД.

За „ Гурмето под тепето “, което в първото си издание гостува на „ Празници на Стария град 2022 “, описа Костадин Шанков. първото издание вземат участие 9 компании, като концепцията е всяка година да се надгражда и да се усилва удовлетворението от кулинарния туризъм.

„ Пълноценната приятност от храна и питиета е невъзможна без сетивата да са в положение на айляк. Именно това са ви приготвили членовете на Сдружение „ Филибелийски майсторлъци ” в първото издание на „ Гурмето под тепето “. Очакват ви удоволствия за небцето с обичайните пловдивски деликатеси бабек и бумбар, допълнени от запечени резенчета зрял свински врат. Всичко това гарнирано с винени и разхлаждащи коктейли, кафета, латета и домашни лимонади. Сладостта ви чака с изумителни авторски шоколади, кремове, ядки, палачинки със зелени смокини. Френската пекарна ще показа типично пловдивски храни. Ще има и още доста изненади – хранителни и музикални, тъй като на сцена ще има и вечерни концерти “, описа Костадин Шанков.

Официалното разкриване е на 15.09.2022 година, в 18:00 ч. на площада пред Туристически информативен център на ул. „ Д-р Стоян Чомаков ” №1, а от 16 – 18.09.2022 година хранително-питейните зони чакат посетителите по ул. „ Съборна ” и площад пред Туристически информативен център на ул. „ Д-р Стоян Чомаков ” №1 от 11:00 – 22:00 ч.

Очакваме Ви на „ Гурмето под тепето ” в Празници на Стария град 2022. Елате и бъдете първите пробвали бирата на Пловдив!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР