Новата 2022 г. започва с някои промени в социалната област,

...
Новата 2022 г. започва с някои промени в социалната област,
Коментари Харесай

Новите пенсии от 2022 година: Какви са промените в пенсионната система?

Новата 2022 година стартира с някои промени в обществената област, които ще се усетят от хората у нас, получаващи пенсии.

Всички трудови пенсии и добавки, отпуснати до 24 декември 2021 година, са преизчислени с нов коефициент за всяка година автентичен трудов стаж. Коефициентът е повишен на 1,35 (от 1,2), като се чака това да докара до приблизително повишаване на пенсиите с 12,5%.

Промяната може да не се почувства осезаемо от пенсионерите, поради добавката от 120 лева, която получаваха през 2021 година. Преизчисление на пенсиите не е правено от 2008 година. Сегашното е доста по-голямо от нормалните няколко %, с които пенсиите се осъвременяват всяка година по така наречен швейцарско предписание.

Наред с преизчислението, на 25 декември 2021 година влязоха в действие и нови размери на няколко типа пенсии.

Минималната пенсия се усилва от 300 на 370 лв.. Максималната се подвига от 1440 лева на 1500 лв.. Социалната пенсия за напреднала възраст става 170 лв.. Минимална пенсия се чака да получат към 1,03 млн. възрастни хора, т.е. към половината от пенсионерите у нас. Ограничени от " тавана " ще бъдат пенсиите на към 34 хиляди пенсионери.

Заедно с посочените пенсии, нарастват и други типове минимални и обществени пенсии.

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст, отпускана при повърхностен застрахователен стаж, става 314,50 лв.. Личната пенсия за неработоспособност заради общо заболяване ще бъде сред 314,50 лева и 425,50 лева, съгласно степента на увреждане. Минималният размер на наследствената пенсия нараства до 277,50 лв..

Поради нарастването на обществената пенсия, се покачват още някои типове пенсии и добавки - обществените пенсии за неработоспособност, пенсиите за военна и гражданска неработоспособност и персоналните пенсии, както и добавката за непозната помощ, добавката за инвалидите от Отечествената война и тази за ветераните от войните.

А линията на беднотия се подвига от 369 лева на 413 лв..

От Нова година ще се начислява и добавка от 60 лева за всеки пенсионер. Тя е избрана като Коронавирус добавка, само че действително се дава, с цел да няма понижение на някои пенсии след отпадането на досегашните помощи от 120 лв..

Освен това, през интервала януари - юни 2022 година, всеки пенсионер над 65 годишна възраст, който се имунизира, ще получи еднократна добавка от 75 лв.. Ваксиниралите се към този момент, могат да получат въпросната добавка към пенсиите при слагане на бустерна доза.

Променят се и изискванията за пенсиониране. Мъжете ще могат да се пенсионират на 64 години и 5 месеца, в случай че имат застрахователен стаж 39 години и 2 месеца. А дамите - на 61 години и 10 месеца, с най-малко 36 години и 2 месеца трудов стаж.

Същевременно, от началото на годината отпада опцията директно преди пенсиониране да се избира по какъв начин да се получава пенсия: две пенсии - от Национален осигурителен институт и от частен пенсионен фонд, или единствено от държавния Национален застрахователен институт (НОИ). Този избор ще може да се прави не по-късно от една година преди навършване на възрастта за пенсиониране. Но освен това състояние, бъдещите пенсионери няма да могат да създадат действително съпоставяне сред двата разновидността и да преценяват кой е по-изгоден за тях.

Междувлеменно, тази заран в изявление по Българска национална телевизия общественият министър Георги Гьоков се разгласи за отпадането на " тавана " на пенсиите или най-малко за фрапантното му покачване. Това обаче няма по какъв начин да се случи тази година, разясни той. След последното покачване на пенсиите, към 34 000 души остават над " тавана ", което не е заслужено по отношение на тях, посочи общественият министър.

Гьоков ще упорства оптималният размер на пенсиите да се подвига дружно с оптималния застрахователен приход.

При правенето на държавния бюджет, общественият министър също по този начин ще упорства майчинството за втората година от развъждането на детето да се изравни с минималната работна заплата, без да е официално обвързано с нея.

Минималната работна заплата също ще се увеличи с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с какъв брой. Според Гьоков, минималната  заплата би трябвало да бъде обвързана със междинното заплащане в страната.

Министърът подсети, че до половин година се чака да е подготвена нова инструкция, която да уеднакви механизма за установяване на минималната работна заплата в страните от Европейския съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР