Новата 2021-а година ще донесе на руснаците особен подарък, който

...
Новата 2021-а година ще донесе на руснаците особен подарък, който
Коментари Харесай

10 години по-късно! В Русия върнаха изтрезвителите със закон

Новата 2021-а година ще донесе на руснаците необикновен подарък, който обаче няма да зарадва изключително феновете на чашката.

Държавната дума, т.е. съветският парламент, одобри дефинитивно закон за връщане на изтрезвителите. Той встъпва в действие на 1 януари и всички прекалили с алкохола в новогодишната нощ са евентуални клиенти на новата/стара услуга.

Със сигурност тя няма да е благотворителна - от изтрезвителите ще имат право да показват на доставените там касова записка за разноските, които вероятно биха били направени. Тарифите евентуално ще са разнообразни, тъй като ще бъдат определяни от локалната власт, както и от притежателите на изтрезвители, тъй като ще има и частни такива. Шегаджиите в интернет към този момент пуснаха първите си майтапи, че въпросните заведения ще би трябвало да имат звезди като в хотелите. Както и хотелите, които поради пандемията са с внезапно намаляла клиентела, да бъдат преобразувани в изтрезвители.

Тази година се навършиха тъкмо 10 от окончателното затваряне на това алегорично за руснаците институция. Направи го с декрет през 2010 година тогавашният президент Дмитрий Медведев. Въпреки това под разнообразни имена изтрезвители продължаваше да има в разнообразни райони на Руската федерация.

Всъщност първите сходни заведения са открити, преди въобще да е основан Съюз на съветските социалистически републики - в интервала 1902-1904 година в Саратов, Киев, Ярославъл и Тула. В частност тулският “Приют за пияници” се устоя от общинския бюджет, като главната му цел е да избави заспалите по улиците пияни служащи в локалните оръжейни фабрики от гибел поради измръзване. Обявеното предопределение е “да се даде гратис помещение, грижа и здравна помощ на тези лица, които ще бъдат прибирани от полицейските чиновници или по различен метод от улиците на град Тула в тежко или безчувствено положение поради пиене и ще имат потребност от здравна помощ”.

В институцията е имало две отделения - лечебница за алкохолици и подслон за деца на пияни родители. На щат в приюта е имало фелдшер и колар, който кръстосвал града и товарел алкохолиците.

Пациентите в приюта гратис са хранени и им е оказвана здравна помощ - давали им да пият саламура и да миришат амонячен алкохол, а при проблеми със сърцето - камфоров алкохол. Прекарвали в заведението няколко дни, като за забавление се допускало “музика от грамофон”. Бедните и зле облечените пациенти при изписване били обезпечавани с облекла и обувки.

Благодарение на ограниченията единствено за една година в Тула смъртността от пиене понижава с 1,7 пъти. През 1909 година в приюта са лекувани 3029 индивида, а в амбулаторията - 87, като процентът на сполучливите случаи е 87.

Няколко години след основаването на първите “приюти за пияници” съвсем във всеки губернски център на Руската империя са основани такива. Но през 1917 година всички са закрити.

Първият руски изтрезвител е открит на 14 ноември 1931 година в Москва на улица “Марат” №79. Поставен е под юрисдикцията на Народния комисариат по опазването на здравето. Със заповед на националния комисар по вътрешните работи Лаврентий Берия от 4 март 1940 година изтрезвителите минават към Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), по-късно Министерство на вътрешните работи.

След закриването през 2010 година на въпросните заведения логаритъмът на дейности на органите на реда при разкриване на мъртвопиян на улицата е почти следният: милиционерският/полицейският патрул открива пияния и би трябвало да го закара в най-близкото здравно заведение или да го съобщи на навреме пристигналата кола на “Бърза помощ”.

Но в разгара на пандемията от ковид лечебните заведения и колите за спешна помощ си имат задоволително работа и без пияниците. Но въпреки всичко няма по какъв начин даже алкохолиците да бъдат оставени без здравна помощ. А създателите на законопроекта привеждат страшни цифри - от прекомерна приложимост на високоалкохолни питиета в Русия всяка година умират над 50 000 индивида. 10 000 от тях - от измръзване, откакто са заспали на улицата пияни.

Изтрезвителите и въобще съветското пиене вкарват в локалната просвета цялостен самостоятелен сегмент. Например песента на Висоцки, в която той пее: “Приятно все же, что нас здесь уважают. Гляди, подвозят, гляди, сажают, Разбудит утром не петух, прокукарекав, Сержант подымет, по какъв начин человека.”

Или като във вица: Телефонно позвъняване в изтрезвителя: - При вас да е Вася Пупкин? - Няма го в листата. - Не го и чакайте. Днес у дома ще пием…

И последно: Събужда се Щирлиц. Оглежда се - килия, решетки. Мисли си: “Ако влезе есесовец, ще извикам “Хайл Хитлер”. Ако влезе някой от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), “За родину, за Сталина”. В този миг се отваря вратата и руски полицай с укорително клатене на главата споделя: “Пак сте се напили като свиня, другарю Тихонов!”

В един от качествените руски филми “Есенен маратон” също има епизод, в който основният воин би трябвало да измъква своя другар западняк от изтрезвителя. Първият опит в Съюз на съветските социалистически републики да закрият въпросните заведения са от малко по-късно - през 80-те, когато на власт пристигна Михаил Горбачов. Започнаха да се затварят магазини за алкохол, а по-късно и самите изтрезвители. Първо го направиха в Уляновск - родния град на Ленин, който до 1924 година се споделя Симбирск, като го демонстрираха непосредствено по руската телевизия. Е, след няколко години се наложи отново да го отворят.

Изтрезвителите са като терминатора на Арнолд Шварценегер със популярната му имитация I'll be back (аз ще се върна - б.а.). Скоро след указа на президента Медведев под някакъв тип изтрезвителите се завръщат в разнообразни райони и под различен тип - да вземем за пример като профилирани медицински центрове в системата на опазването на здравето. След това по време на международното състезание по футбол през 2018 година изтрезвители бяха отворени в Московска област. И когато такива се появяват допълнително от двайсет субекта на Руската федерация, се постанова регламентацията им на федерално ниво.

Надеждата на съветските депутати е да се понижи броят на закононарушенията, осъществени в нетрезво положение - след затварянето на изтрезвителите броят им е повишен с една трета. Освен това пияните постоянно сами стават жертва на закононарушения от страна на хулигани и крадци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР