Нова спецификация на мидълуер обещава по-преносими и бързи приложения(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Спецификация WebAssembly 2.0 подобрява приложенията


Нова спецификация на мидълуер дава обещание по-преносими и бързи приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Консорциумът W3C разгласи план за нова спецификация, която стандартизира междинния код на WebAssembly 2.0 и обвързвания с него API, с цел да разреши основаването на високопроизводителни приложения, които са портативни сред браузъри и хардуерни платформи.

WebAssembly дава самостоятелен от браузъра общ мидълуер на ниско равнище за осъществяване на приложения, компилирани от разнообразни езици за програмиране. Чрез потребление на JIT за WebAssembly разработчиците могат да реализират равнище на продуктивност, близо до нейтив кода.
още по темата
Технологията WebAssembly може да се употребява за осъществяване на високопроизводителни задания в браузъра, като шифроване на видео, обработка на тон, графика и 3D операции, разработка на игри, криптографски интервенции и математически калкулации. Това става посредством осъществяване на код, написан на компилируеми езици като C /C++.

Сред главните задания на WebAssembly е обезпечаването на преносимост, предсказуемост на държанието и еднаквост на осъществяването на кода на разнообразни платформи. Напоследък WebAssembly също беше разпространяван като универсална платформа за несъмнено осъществяване на код във всевъзможни инфраструктури, операционни системи и устройства, освен в браузъри.

W3C разгласява три планови спецификации на WebAssembly 2.0:

WebAssembly Core – разказва виртуална машина от ниско равнище за осъществяване на междинния код на WebAssembly. Ресурсите, свързани с WebAssembly, идват във формат.wasm, който е сходен на файловете.class на Java и съдържа статични данни и сегменти от код за работа с тези данни.

WebAssembly JavaScript интерфейс – дава API за консолидиране с JavaScript. Позволява на разработчиците да получават стойности и да предават параметри на функционалностите на WebAssembly. Изпълнението на WebAssembly следва модела за сигурност на JavaScript и цялото взаимоотношение с главната система се прави сходно на осъществяването на JavaScript код.

WebAssembly Web API – дефинира API, основан на механизма Promise за поръчка и осъществяване на.wasm запаси. Ресурсният формат на WebAssembly е усъвършенстван за пускане на осъществяване, без да се чака цялостното евакуиране на файла, което усъвършенства отзивчивостта на уеб приложенията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР