Много 4G смартфони ще станат ненужни след деактивиране на мрежите

...
Много 4G смартфони ще станат ненужни след деактивиране на мрежите
Коментари Харесай

Ще се превърнат ли в кирпич 4G смартфоните


Много 4G смарт телефони ще станат ненужни след деактивиране на мрежите от трето потомство
(снимка: CC0 Public Domain)

Изключването на третото потомство клетъчни мрежи (3G) от операторите по света ще докара до всеобщ отвод на доста смарт телефони, които поддържат 4G мрежи. Те ще се трансфорат в мини-таблети, способни да организират диалози единствено през интернет.

Много смарт телефони, поддържащи 4G мрежи, ще спрат да действат пълноценно, когато операторите деактивират 3G мрежите, сигнализира порталът GSM Arena. В близко бъдеще това може да се случи да вземем за пример в Австралия, въпреки че в действителност не зависи от страната.

Според изказване на Австралийския орган за връзки и медии (ACMA), мрежите от трето потомство в страната ще спрат да работят след няколко седмици. Един от най-големите мобилни оператори в Австралия, TPG Telecom (известен също под марката Vodafone), към този момент предприе тази стъпка, а останалите компании ще последват образеца му най-късно до края на лятото на 2024 година
още по темата
След това всички относително остарели 4G смарт телефони ще изгубят опцията да правят диалози през клетъчни мрежи, както и да получават SMS известия, да вземем за пример от банка. За тази цел потребителите ще би трябвало да употребяват мобилен интернет или Wi-Fi мрежи. Това ще засегне единствено модели, които не поддържат технологията VoLTE или Voice over LTE.

LTE е друго име за клетъчни мрежи от четвърто потомство. Смартфоните, които не са оборудвани с VoLTE, употребяват 4G мрежи единствено за достъп до интернет и правят диалози и работят с SMS през 3G мрежи.

Кой е в заплаха

Деактивирането на 3G мрежи по принцип ще остави всички фенове на класическите мобилни телефони без връзка – те по предписание не поддържат по-модерни клетъчни мрежи.

Поддръжката на VoLTE сега участва в по-голямата част от смарт телефоните, с изключение, може би, единствено на най-бюджетните. Масовото му внедряване в умните мобилни телефони обаче не се случи незабавно – доста марки го внедриха чак през 2017-2018 година Освен това при някои модели, които имаха VoLTE технология, не беше допустимо да я активирате по дифолт – трябваше да се вкарват специфични кодове.

От това следва, че притежателите на смарт телефони от пет до шест години с огромна степен на възможност няма да почувстват отрицателните последствия от изключването на 3G мрежите. Собствениците на по-стари мобилни телефони имат още една причина да си купят нова джаджа.

По-сложно, в сравнение с наподобява

Деактивирането на 3G мрежите ще засегне освен старите смарт телефони, само че и много други умни устройства, които нямат потребност от диалози, а единствено от достъп до интернет. Това са да вземем за пример смарт часовници с вграден клетъчен модем – те не постоянно поддържат 4G мрежи; доста бюджетни версии са лимитирани единствено до 3G.

Това постоянно се среща, да вземем за пример, в детските интелигентни часовници, където клетъчният модул дава отговор единствено за изпращане и приемане на текстови известия. Деактивирането ще засегне и остарели таблети с 3G модем, терминали за банкови карти, аларми с гласови и текстови сигнали, друго мъдро здравно съоръжение и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР