Нова недомислица в подкрепата за хората от затворени бизнеси ще

...
Нова недомислица в подкрепата за хората от затворени бизнеси ще
Коментари Харесай

Нова недомислица с помощите - при дълг ги запорират

Нова недомислица в поддръжката за хората от затворени бизнеси ще се оправя на пожар от депутатите. Част от обезщетенията по програмата " Запази ме " отиват непосредствено за покриване на остарели отговорности и не стигат до получателите си. Проблемът излезе нескрито след сигнали на жители до омбудсмана Диана Ковачева. Тепърва пропускът ще се отстранява с промени в закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние.

Става въпрос за обезщетенията, които до Нова година бяха по 24 лева дневно и се дават на хора, които наложително не работят поради наложени от страната ограничения. От 1 януари те са 75% от осигурителния приход на индивида. Според омбудсмана, от тази година обезщетенията се покриват от бюджета, а не както предходната година от европейски стратегии, заради което могат да бъдат запорирани при задължения. Ковачева твърди, че същият проблем поражда и с бонусите от 1000 лева за работа на първа линия, които се поставят на лекари, медицински сестри и прочие

По време на изключителното състояние и два месеца след края му депутатите сложиха под отбрана от запориране възнагражденията, банковите сметки на физически лица и други Сега омбудсманът упорства в закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние да се запише, че върху вземанията за обезщетения, отпускани по линия на " Запази ме " не могат да бъдат правени удръжки, с изключение на за вземания за прехрана. Тази заран Ковачева заяви пред Би Ти Ви, че има единодушието на ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова да се направи смяна в закона. В момента в Народното събрание се разискват други промени в него и въпросният текст евентуално ще бъде включен в тях. Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов също удостовери, че е сезирал Национална агенция за приходите по казуса.

„ По смисъла на постановлението „ Компенсации “ са суми, които се изплащат под формата на помощи на служащите и чиновниците, чиито приходи от труд се понижават в следствие от прекратяване на активността, за която са наети на работа, на съображение на акт на държавен орган. Компенсациите, изплатени по реда на това разпореждане, съставляват необлагаем приход по смисъла на член 13, алинея 1, т. 15 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица “, счита Диана Ковачева. Тя твърди, че се е обърнала към Камарата на частните правосъдни реализатори и Асоциацията на банките в България, от които е получила схващане за изключителната и обществена устременост на средствата, само че са показани и причини за неналичието на категорично правно съображение за изплащането им на жителите, при изискване че банковите им сметки са запорирани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР