Нова информация за подготвяните за излизане на пазара хардуерни продукти

...
Нова информация за подготвяните за излизане на пазара хардуерни продукти
Коментари Харесай

Нови подробности за процесорите AMD Ryzen 3000

Нова информация за подготвяните за излизане на пазара хардуерни артикули може да бъде открита в най-необичайни места. В наши дни производителите на дънни платки са заети със основаването на новите версии на UEFI с поддръжката на централните процесори AMD Ryzen 3000. От това се възползва основателят на програмата Ryzen DRAM Calculator Юрий (1usmus) Бублий. Той проникна в един от тези фърмуери и откри маса забавни неща.

Известно е, че процесорите включват няколко обособени кристала – един или два чиплета, създавани посредством 7 нанометров софтуерен развой и един 14 nm кристал, осигуряващ входно изходните интервенции. Данните сред чиплетите и контролера се обменят посредством Infinity Fabric, като потребителите имат опция да настройват в известни граници скоростта сред чиплетите.



Оказа се, че контролерът на паметта в процесорите AMD Ryzen 3000 е трансфериран в 14 nm входно първоначален модул . Както преди, скоростта на шината Infinity Fabric е обвързвана със скоростта на работа на оперативната памет, само че в чиповете Zen 2 тя може да е до половината от честотата на паметта (например 1000 MHz при потреблението на DDR4-4000). А това отваря достъпа до RAM режими от равнището на DDR4-5000 и даже повече. Засега в AM4 дънните платки ограничаването е на равнище към DDR4-4200.

От друга страна, провесен остава въпросът за овърклокърския капацитет на процесорите AMD Ryzen 3000 при клокването на оперативната памет. 1usmus означи, че тези процесори са със същия контролер на паметта, като Zen/Zen+, само че в който някои функционалности са отключени.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР