Нова индустриална ферма с 40 000 прасета е заразена с

...
Нова индустриална ферма с 40 000 прасета е заразена с
Коментари Харесай

Нова ферма с 40 000 прасета пламна с чума

Нова индустриална плантация с 40 000 свине е инфектирана с африканска чума по свинете /АЧС/, оповестиха от Българската организация за сигурност на храните. След русенското село Николово, където сега се умъртвяват 17 000 животни, болестта е засечена и в най-големият свинекомплекс в Русенска област - в село Бръшлен. Положителните проби са доказани от Националната референтна лаборатория нощес в 17,30 часа, а в 18 часа от БАБХ е издадена заповедта за евтаназирането на всичките 40 000 свине. Загробването им ще стане на място, което е несъмнено от експертите, тъй че да няма заплаха от замърсяване на околната среда.

Вече е стартирало изследване каква продукция от фермата е постъпила в комерсиалната мрежа 35 дни обратно. Ще се ревизират и шестте кланици, които работят с фермата в Бръшлен. 

Вирусът на АЧС не е рисков за хората, още веднъж акцентира доктор Любомир Кулински от БАБХ. Месото от инфектирана свиня не е рисково, човек не боледува от тази болест, само че е главен фактор за разпространяването на болестта. 

Д-р Кулински изясни, че при разкриване на инфектирано месо, има две посоки за деяние - висока термична обработка или изгаряне в екарисаж.

Как тъкмо болестта е стигнала до огромните ферми, към момента не е ясно. Има доста фактори за това, резултатите от изследването още не са подготвени. И двете инфектирани ферми - в Николово и в Бръшлен, са изпълнявали доста прецизно предписаните ограничения и са спазвали разпоредбите, споделиха от БАБХ. 

Досега в страната има 19 огнища на заболяването, като две от тях са в индустриални ферми, едно в фамилна и останалите в така наречен „ заден двор “. 1450 свине са унищожени до този миг в Николово, евтаназията продължава. Достъпът на външни лица е неразрешен, извършват се всички ограничения за сигурност, които са написани в европейското законодателство.

Край свищовското село Морава  е открит изхвърлен мъртвец на домашна свиня, което е огромна заплаха за разпространяване на заболяването и замърсяване на околната среда.

Отговорността за попречване на болестта е на всички хора, подчертаха от Агенцията. 

От БАБХ предизвестяват още от 2013 година, че персоналните стопанства са под максимален риск от болест. И насочат зов към хората да съблюдават предписанията за предварителна защита на АЧС. 

От организацията са изготвили карта с рисковите зони, в която попада цяла Северна България и Бургаско. Там са засечени случаи на АЧС измежду диви прасета или домашни свине. Контролът е засилен. 

Всяка седмица огромните свинеферми изпращат проби за лабораторен надзор, които се обработват за часове, с цел да може оптимално бързо да се вземат ограничения при открита болест. 

Сред предприсанията са животните да не се хранят със зърно от новата годишна продукция, което не е престояло 60 дни и с прясно окосена трева, както и да не се застилат пространствата със плява, която не е отлежала 90 дни. 

На стопаните, които отглеждат свине за персонални потребности, е неразрешено да ги хранят с кухненски боклуци, както и да не вървят в гората със същите облекла, с които влизат при животните, с цел да не пренесат вируса с ботушите си. 

Битови боклуци и храни, които се изхвърлят от заведения или от пътуващи по автомагистралите и бензиностанциите, също са доста рискови за разпространяване на болестта, тъй като бездомни кучета или диви животни може да ги разнесат.

Под засилен надзор на БАБХ са и всички фабрики за фуражи у нас. Някои от тях към този момент са почнали да създават гранулирани фуражи, които минават термична обработка при 70 градуса за заличаване на вируса. 

Вносните фуражи също са под формалния надзор на Агенцията. 

Нерегламентираният импорт обаче е причина за преместване на болестта и голяма опасност за цялата ни промишленост. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР