Нова година - нов късмет... а понякога и нов директор.

...
Нова година - нов късмет... а понякога и нов директор.
Коментари Харесай

Кои са компаниите, които посрещат 2023 г. с нови лидери

Нова година - нов шанс... а от време на време и нов шеф. Така стартира 2023 година в някои от водещите компании по света... а и у нас. Промените в корпоративното управление демонстрират предпочитание за нова посока на развиване, само че рядко са изцяло безоблачни - следват реорганизации, съкращения, нови лица във висшия мениджмънт, промени в целите и ред други събития със съществени последствия.

Затова и огромните лидерски промени постоянно са стратегически ход, на който би трябвало да се обърне внимание.

В собствен материал Quartz показва някои от международните компании, които ще стартират новата година с нови основни изпълнителни шефове. Всяка от тях е сериозен фактор в своята промишленост и по тази причина съперниците сигурно ще наблюдават рокадите от близко.

На кормилото на Adidas застава норвежецът Бьорн Гулден, който идва в немския колос на спортните артикули не от къде да е, а от съперника Puma. За своите 9 години там той увеличи продажбите с над 5 милиарда $ годишно. Гулден е някогашен футболист, като във визитката му са още CEO пост в Pandora, интервал като ръководещ шеф в Deichmann и мениджърски опит в производителя на облекло Helly Hansen.
 Adidas назначи шефa на Puma за основен изпълнителен шеф
Adidas назначи началник на собствен съперник за основен изпълнителен шеф

57-годишният Бьорн Гулден е някогашен норвежки професионален футболист и хандбалист

Големите провокации пред него:
Възстановяване на положителното показване в Китай след COVID-19 и протестите в страната; Подобряване на обстановката с инвентара на западните пазари, които се борят и с висока инфлация;
Warner Music Group също стартира годината с нов водач с впечатляваща визитка. Робърт Кинсъл беше бизнес шеф в YouTube и имаше 12-годишен стаж в компанията, а преди него - 7 години в Netflix. За един месец той ще управлява третата най-голяма звукозаписна компания в света дружно с предшественика си на поста Стийв Купър.

Големите провокации пред него:
Да разшири опциите за изпълнителите в нови посоки като blockchain-базирания гейминг; Да усъвършенства представянето на компанията на борсата;
Ако се оправи, Кинсъл ще завоюва още през първата си година на позицията 15 млн. $. Звучи мотивиращо.

В Maersk също посрещнаха нов изпълнителен шеф - Винсент Клерк. В неговия случай " нов " е малко условно - 50-годишният швейцарец е прекарал половината си живот в компанията, заемал е разнообразни мениджърски позиции и сега дава отговор за логистиката и океанските интервенции на датската компания за корабен превоз.
 Maersk купува американска логистична компания за $1,68 милиарда
Maersk купува американска логистична компания за $1,68 милиарда

Датският транспортьор разгласи желанието си да придобие американската Pilot Freight Services

Големите провокации пред него:
Да трансформира Maersk в компания, която предлага цялостна транспортна услуга с допустимо най-адекватните вложения в хранилища и дистрибуционни центрове; Да помогне на Maersk да стане климатично неутрална към 2040 г.
В началото на тази година промени по върховете ще има в Salesforce , Visa , Shell и ред други компании с световно значение.

А у нас?

Промените в мениджмънта на фирмите на българския пазар по-рядко се оповестяват в задатък, като краят на 2022 година ни даде едно доста огромно изключение - bTV Media Group . Първата частна национална телевизия у нас към този момент е под управлението на Ралф Бартолайт.
 Ралф Бартолайт от ProSieben поема bTV
Ветеран от ProSieben поема bTV

Мартин Швехлак остава в компанията, ще дава отговор за новините и уеб плановете

Той има 20-годишен мениджърски опит в немската медийна група ProSieben Sat.1 Media SE, като също така е първият публицист на този пост в bTV - бил е началник на кореспондентското бюро на организация ДПА в Москва и завеждащ отдел " Политика " в онлайн портала на " Франкфурт Алгемайне Цайтунг ".

Големите провокации пред него:
Да насочи ресурсите на медийната група към жизнеспособни цифрови артикули, които имат късмет на пазара; Да обезпечи стабилността на bTV и качеството на нейното осведомително и развлекателно наличие в изискванията на висока инфлация и неустановеност на рекламния пазар.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР