Нова финансова рамка за инвестиции на рисков капитал в малки

...
Нова финансова рамка за инвестиции на рисков капитал в малки
Коментари Харесай

InvestEU заменя Плана Юнкер“ със 650 млрд.

Нова финансова рамка за вложения на рисков капитал в дребни и междинни предприятия ще размени  плана " Юнкер " и то с бюджет, който е над 50 % по-висок. Това съобщи заместник-директорът на Европейския инвестиционне фонд Хуберт Котони по време на Годишната среща на акционерите на фонда. Домакин ена срещата е Българската банка за развиване.

Докато общият размер на Плана " Юнкер ", ориентиран към спасяването на стопанската система на Европейския съюз от последствията от Голямата криза, възлизаше на 410 милиарда евро, неговият правоприемник - InvestEU ще е с бюджет  от 650 милиарда евро. През интервала 2021-2027 година той ще сплоти Европейския фонд за стратегически вложения и 13-те финансови инструмента, с които разполага Европейския съюз.

Управлението на огромните капиталови средства през идващия програмен интервал няма да е лесна задача и е значимо да се фокусираме повече върху тематично систематизиране, сподели Котони. Според него плановете ще бъдат разграничени на браншове.

Европейският фонд ще създаде система за кооперация, при която националните банки за развиване да могат да сътрудничат непосредствено с Европейската комисия. Това е друга оригиналност по отношение на Плана " Юнкер ", сподели Котони.

Според него огромно предизвикателство ще е методът, по който средствата ще бъдат дистрибутирани от националните банки за развиване.

Според Котони проектът " Юнкер " към този момент е сполучлив план, обезпечил съществено финансиране за микропредприятията и междинните по мярка компании, по тази причина тези механизми ще бъдат непокътнати и в InvestEU.

Котони похвали ББР като един от водачите на европейско ниво във финансирането на обществени действия. Много от националните банки за развиване в цяла Европа не са толкоз добре настроени да извърнат внимание и да работят със обществени принадлежности от програмата, сподели той. Високо оценяваме интензивността на ББР и достиженията им в планове със обществено влияние и финансирането им, добави Котони.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР