Нов закон за външните отношения ще помогне на Китай да

...
Нов закон за външните отношения ще помогне на Китай да
Коментари Харесай

Пекин: Нов закон ще противодейства на чуждестранния тормоз“

Нов закон за външните връзки ще помогне на Китай да противодейства на " издевателството " от чужбина. Това съобщи високопоставеният посланик Ван Йи откакто Пекин утвърди закон, който ще усили пълномощията му за противопоставяне на глобите.


Съединените щати постановиха наказания на дълъг лист от китайски компании и физически лица, обвинявайки ги в съучастничество в нарушавания на правата на индивида, които Пекин изрично отхвърля.

Санкциите - изключително тези, които лимитират достъпа до значими технологии, нужни за производството на полупроводници - засегнаха съществено някои китайски компании, като ги принудиха да съкратят работни места и да замразят проектите си за разширение.

В сряда висшият законодателен орган на Китай одобри Закона за външните връзки, който дефинира главните правила и позиции на интернационалната дипломация на Пекин и ще влезе в действие на 1 юли, заяви Агенция Франс Прес.

Законът " ясно демонстрира нашето опълчване на хегемонията, политиката на власт... и издевателството ", написа китайският първи посланик Ван Йи в публикация, оповестена в държавните медии в четвъртък.

Това е " значима мярка за подсилване на централизираното и единно управление на Централния комитет на Комунистическата партия върху външните работи ", написа някогашният външен министър Ван в партийния вестник „ Пийпълс Дейли “.

Тя също по този начин ще " обезпечи на Китай правно съображение за практикуване на законни пълномощия против наказания и интервенция ", добави той.

" Изправени пред тежки провокации, ние би трябвало да поддържаме стратегическия си потенциал... и ловко да използваме оръжието на върховенството на закона, с цел да обогатяваме и подобряваме непрестанно правния си " инструментариум " в битката с отвъдморските (сили) ", съобщи Ван.

Мориц Рудолф, откривател и помощник в юридическия факултет на Йейл, съобщи пред Агенция Франс Прес, че отблъскването на задграничните наказания е " единствено един аспект " на закона, който дава на Пекин необятна независимост на пояснение за това по какъв начин да ползва интернационалните контракти в страната.

" Законът може да се употребява за отбрана на политическа позиция, когато (Китай) не ползва интернационален контракт в името на своя суверенитет, национална сигурност или публични ползи ", сподели той.

Новият законодателен акт приготвя също почвата за това Пекин вероятно да ползва вътрешните закони отвън границите си, счита Рудолф.

Напрежението сред Китай и Съединените щати набъбна, като и президентът Джо Байдън, и неговият предходник Доналд Тръмп нарекоха Пекин най-сериозната опасност за дълготрайното световно предимство на Съединени американски щати.

Байдън значително последва метода на Тръмп, като наложи голям брой наказания на китайски структури, за които се счита, че са отговорни за злоупотреби.

Пекин осъди тези стъпки като нелегитимни и отговори със лични наказания, ориентирани против американски предприятия и политици.

Китайското външно министерство съобщи в четвъртък, че новият закон " изцяло показва решимостта и отговорността на Китай да пази националния суверенитет ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР