Нов закон за подмладяване на нацията в Иран криминализира и

...
Нов закон за подмладяване на нацията в Иран криминализира и
Коментари Харесай

Смъртно наказание при аборт? Иран прие нов спорен закон.


Нов " закон за подмладяване на нацията " в Иран криминализира и лимитира фрапантно абортите. Властите в Техеран подхващат сходна крачка, макар че популацията в страната пораства от десетилетия. Защо?

В началото на седмицата президентът на Иран Ебрахим Раиси подписа закон за " подмладяване на обществото и протекция на фамилията ", който към този момент влезе в действие. Целта на закона е да бъде даден подтик на прираста на популацията в страната, в това число благодарение на повече целенасочени телевизионни излъчвания, които пропагандират многодетните фамилии. Освен това се вкарват и спомагателни финансови тласъци за фамилиите с деца.
Редакцията предлага
Правозащитни организации, деятели и специалисти показаха остри рецензии против новия закон, който вкарва съществени рестрикции против спирането на бременността по медицински аргументи.

Рестриктивни ограничения и опасност със наказания

Така да вземем за пример пренаталната диагностика на бременните дами на възраст сред 20 и 40 години към този момент няма да се заплаща от здравната каса. Освен това на лекарите се не разрешава да осведомят бременни дами за съществуващите благоприятни условия за определяне на избрани заболявания или увреждания на плода.

Центрове за пренатална диагностика в Иран ще продължи да има - най-много в огромните градове, само че техните скъпи услуги ще се заплащат от пациентите. Дори и по време на тази диагностика да бъдат открити малформации или нелечими болести на зародиша обаче, новият закон не разрешава спирането на бременността - с изключение на в малцина изключения. Такова е да вземем за пример установяването на смъртоносна болест на плода или в случай че има риск при раждането майката да загуби живота си. Разрешението би трябвало да бъде издадено от арбитър, откакто трима лекари са удостоверили, че бременността би трябвало да бъде прекратена по медицински аргументи. Важно е да се означи, че тази опция ще съществува единствено за омъжените дами.

Нелегалното преустановяване на бременността се санкционира със затвор до 1 година. Освен това в закона е записано още, че който прави незаконно аборти в огромни мащаби, прави закононарушение, което се дефинира като " безнравственост на Земята " и може да бъде осъден със гибел.

Какво по-точно значи " в огромни мащаби " остава неразбираемо, както прочее и кой е получателят на тази опасност - дамите, които вършат аборт, лекарите, които го правят, или и едните, и другите? Ясно е, че на дамите, при които зародят проблеми с бременността, ще им е още по-трудно да намерят доктор, който да извърши операцията.

Критики от Организация на обединените нации и в Иран

Тази закон изрично нарушава интернационалното право, настояват специалисти от Организацията на обединените народи в тяхно мнение и упорстват за неговата анулация. Те стачкуват освен против опасността със гибел, а подлагат на критика и това, че законът нарушава човешките права на дамите, да вземем за пример правото им на здраве и да разполагат със личното си тяло.

Но също и в Иран законът е остро подложен на критика. Експерти показват, че той е бил признат без професионална експертиза. Масуд Мардани от Националния комитет за битка със СПИН предизвестява, че използването на закона ще докара до растеж на случаите на нежелана бременност и на излъчените по сексуален път заболявания, а като краен резултат и на инфекциите с ХИВ.

Правозащитната организация " Хюман райтс уоч " (HRW) също разкритикува остро закона: съгласно HRW той нарушава правото на иранските дами на здравословен полов живот и бременност. Според Тара Сепехри Фар, експертка за Иран в HRW, новият закон ще ускори натиска най-много над дамите от по-консервативните кръгове на иранското общество, както и върху неомъжените иранки.

Други правозащитници акцентират, че през последните 10 години в Иран бяха неразрешени просветните стратегии за предотвратяване от бременност, стеснен беше достъпът на дамите до контрацептиви, а в някои региони на страната даже беше спряна продажбата им.

Кому е необходим този закон?

Защо Иран се нуждае от закон за насърчаването на прираста на популацията, евентуално знаят единствено ръководещите. Средната възраст на популацията на страната е 32 години, а от Иранската гражданска война през 1979 година насам то се е нараснало повече от два пъти - от 37 до над 84 милиона души. Прогнозата е, че през тази година популацията на Иран ще доближи 85 милиона.

Много деца в Иран живеят в беднотия и са принудени да работят от дребни.

В същото време замърсяването на природата, дефицитът на питейна вода, изчезналите вложения в инфраструктура, обучение и опазване на здравето са голям проблем за страната. А също по този начин и американските наказания, които не престават към този момент 41 години.

Очевидно за иранското държавно управление по-важна е фантазията му за един всесилен Иран с шиитско болшинство в Близкия Изток и региона на Персийския залив. Вероятно това е повода то да реши да забърза прираста на популацията. А най-важната задача на дамите в този проект е да раждат и възпитават деца.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР