Нов високоскоростен влак с магнитна левитация бе представен в Китай.

...
Нов високоскоростен влак с магнитна левитация бе представен в Китай.
Коментари Харесай

Китайците построиха най-бързия влак в света, който се движи с 600 км/ч

Нов високоскоростен трен с магнитна левитация бе показан в Китай. Проектната му оптималната скорост е 600 километра в час, което го прави най-бързият наземен превоз, действителен през днешния ден, заяви Синхуа.

Влакът стартира да се създава в Китай от нулата още през 2016 година, а от предишното лято прототипът се тества в Шанхай. За първи път влакът беше показан на обществеността на 20 юли в град Циндао в източната част на страната.

Влакът маглев (от „ магнитна левитация “) безусловно „ левитира “, без да допира релсите по време на придвижване и се ръководи от мощни магнити. Технологията разрешава освен да се доближат високи скорости, само че също по този начин понижава радиуса на завиване спрямо стандартните влакове, с помощта на което маглев може да се движи безпроблемно към постройките. Освен това този тип влакове съвсем не издават звук, защото не допират релсите.

При скорост от 600 километра в час 1000-километровото пътешестване от Пекин до Шанхай с подобен трен ще отнеме единствено 2.5 часа. За съпоставяне, същото пътешестване със аероплан отмема 3 часа, а с стандартен високоскоростен трен - 5.5 часа.

Китай за първи път пусна Маглев в употреба през 2004 година. Тогава създаденият от Германия " магнитен " трен Transrapid беше пуснат на 30-километров сектор сред центъра на Шанхай и летището в Пудонг. Той се употребява и до през днешния ден и доближава скорост от 431 километра в час, а рекордната му скорост е 501 километра в час.

Рекордът за скорост измежду всички влакове до момента принадлежи на японците: още през 2015 година влакът Shinkansen L0 maglev съумя да форсира до 603 километра в час. Планирано е обаче влакът да бъде пуснат в употреба едвам през 2027 година, а работната му скорост няма да надвишава 500 километра в час - 100 километра в час по-малко от новия китайски маглев трен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР