Нов вид вкаменена морска гъба, датираща от стотици милиони години,

...
Нов вид вкаменена морска гъба, датираща от стотици милиони години,
Коментари Харесай

Открит е фосилът на най-голямата морска гъба в света, датираща от преди 315 млн. години

Нов тип вкаменена морска гъба, датираща от стотици милиони години, е открита в скали край западния бряг на Ирландия , оповестява ДПА.

Гъбата на 315 млн. години, наречена Cyathophycus balori, е висока към 50 см и е най-голямата такава, намирана до момента в света.

Тя е открита в скалните обединения, които построяват Скалите на Мохер в графство Клеър, и датира от времето, когато районът е бил ситуиран покрай екватора.

‘Exceptional’ 315-million-year-old fossil sponge found in Irish cliffs

➡️
— Belfast Telegraph (@BelTel)
Когато е била жива, гъбата с форма на ваза е имала кръговиден отвор в горната част, заобиколен от пръстен от структури, наподобяващи на мигли - сходно на гъбата Венерина цветарска кошничка (Euplectella aspergillum), която се среща в Тихия океан.

Новият тип е кръстен на митологичния ирландски колос Балор, за чието око се твърди, че е убивало всеки, който огледа.

Гъбата е открита от геолога доктор Еймън Дойл, който работи в световния геопарк на ЮНЕСКО Burren and Cliffs of Moher.

Той сподели: „ Това е извънредно ослепителен образец за тип вкаменена гъба, която до момента е била известна единствено от доста по-стари скали в други елементи на света. Това е първата регистрация на този тип фосилна гъба в Ирландия, а отличната ѝ непокътнатост е извънредно необикновена “.

Гъбите са живи организми с доста просто устройство на тялото, те нямат нервна или кръвоносна система, само че са многочислени и съставляват значима част от нашето биоразнообразие през днешния ден.

Те филтрират огромни размери вода за микроскопичните организми, с които се хранят.

Д-р Дойл сподели: „ Първоначално гъбата е била построена от мрежов скелет от дребни ръбести шипчета от силициев диоксид, които са били свързани с тънка органична мембрана. Когато умират, тези силициеви гъби нормално се разпадат бързо и постоянно като вкаменелости се резервират единствено разпръснати останки от скелета, тъй че бях благополучен да намеря тези значително непокътнати екземпляри “.

In Ireland*
Highly unusual' 315-million-year-old fossil discovered near Cliff of Moher
The sponge dates back to when what is now Co Clare was located near the Equator.

A 315-MILLION year-old fossil has been found near the Cliffs of Moher in what scientists call an “exceptional ”…
— National Archaeologic (@NatArcheo)
Той добави: „ Отлично непокътнатите вкаменелости датират от времето, когато Атлантическият океан даже не е почнал да се образува и това, което в този момент назоваваме графство Клеър, е било част от по-ранно море, ситуирано покрай екватора. Открития като това ни оказват помощ да разпространяваме чудесното геоложко завещание, което имаме тук, в графство Клеър, и да насърчим новото потомство палеонтолози, т.е. геолози, които са профилирани в проучването на вкаменелости, да посетят и да научат повече за неповторимата геология на западното крайбрежие на Ирландия “.

Откритието е оповестено в най-новия брой на интернационалното геоложко списание „ Геобиос “ (Geobios), със съдействието на водещия създател и интернационален специалист по фосилни гъби доктор Джоузеф Ботинг и съавтор доктор Луси Мюир, и двамата почетни научни сътрудници към Националния музей на Уелс (Amgueddfa Cymru).

Д-р Ботинг показа, че е бил „ учуден “, когато е видял размера и положението на вкаменелостта.

„ Това изобретение предлага значим взор върху еволюцията на гъбите и по какъв начин някои типове могат да оцелеят в нишови среди, където малко други типове могат да живеят. Намирането на толкоз огромни и непокътнати екземпляри е извънредно “, сподели той.

Д-р Мюир добави: „ Това е чудесна находка и ни припомня, че към момента има нови и забавни вкаменелости, които могат да бъдат открити и които ни оказват помощ да разберем историята на живота на Земята “.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР