Съдебното дело на американския Департамент по правосъдие срещу Google влезе

...
Съдебното дело на американския Департамент по правосъдие срещу Google влезе
Коментари Харесай

Тежко обвинение за Google: Унищожава доказателства

Съдебното дело на американския Департамент по правораздаване против Гугъл влезе във финалния стадий. В края на предходната седмица двете страни изложиха тезите си пред съдията, само че също по този начин интернет колосът получи ново и тежко обвиняване, оповестява Ars technica.

Според Департамента, компанията е трансформирала унищожаването на доказателствата в " рутинно, регулярно и обикновено " деяние. Дадени са няколко образеца.

Един от тях е, че съгласно Департамента, Гугъл е въвела политика да инструктира чиновниците си да изключват историята на чатовете си, когато разискват чувствителни тематики. Сред тях са финансови аспекти на дейностите на компанията, съглашения за дистрибуция на мобилни приложения и други Според Департамента точно посредством тези съглашения, Гугъл съумява да задържи монопола си над търсенията.

Втората част на обвиняването на Департамента е, че Гугъл е унищожавала доказателства - стотици хиляди чат сесии - по време на правосъдния развой и е спряла само, тъй като е била разкрита от институцията. Съответно от Департамента считат, че компанията прави това, тъй като знае, че нарушава антимонополните закони.

Съдия Амит Мехта разяснява, че " има доста какво да се желае от политиката на Гугъл за опазване на документи ". И добавя, че е доста изненадващо такава огромна компания да има сходна процедура.

Адвокатът на Гугъл Колет Конър дава отговор на съдията, че от Департамента би трябвало да са знаели за практиката на компанията доста преди да се оплачат в съда. Конър твърди, че Гугъл е оповестила практиката пред основния прокурор на Тексас, който също е измежду ищците.

Адвокатът добавя още, компанията не счита действието за наказуемо. Причината - няма доказателства, че чатовете биха разкрили нещо, което към този момент не е ясно от останалата информация по делото. Съдия Мехта обаче отвърна, че няма по какъв начин да се знае дали е по този начин, без да бъдат прегледани въпросните данни, а те са унищожени.

Очаквано, от Департамента желаят компанията да бъде осъдена за това. Съдията реши да даде нов късмет на фирмите и те да показват спомагателни причини по проблема, преди да вземе решение.



Основната част от делото също завърши. Гугъл е упрекната, че употребява нелоялни практики, с цел да си подсигурява опазване на позицията в областта на интернет търсенето. Очаква се съдията да реши в края на лятото или началото на тази есен. Тогава ще разгласи дали ще накаже интернет колоса и за унищожаването на доказателства или се съгласява с тезата, че в тази ситуация не е нарушаване.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР