Нов успешен опит по присаждане на очовечени“ органи на свине

...
Нов успешен опит по присаждане на очовечени“ органи на свине
Коментари Харесай

Животинските органи скоро навлизат в човешката трансплантация

Нов сполучлив опит по присаждане на „ очовечени “ органи на прасета дава вяра, че трансплантациите най-сетне ще видят края на недостига на органи и ще могат да избавят всички пациенти.

Специалистите от компанията United Therapeutics са постигнали следващия триумф в трансплантацията на генномодифицирани органи на прасета на тестови организми. Например сърце на свиня без отменяне било съединено към кръвоносната система на бабуин за 945 дни, а бъбрек – за 136 дни.

Отхвърлянето настъпило чак след преустановяване на подаването на имуносупресори, защото съгласно учените е изцяло действителна трансплантация за по-дълъг период. Преди в хода на сходни опити маймуните загивали за няколко дни заради мощна имунна реакция.

Новото достижение дава очаквания за решение на казуса с недостиг на органи за трансплантация.

Вътрешните органи на свинята са сходни по размери и „ мощ “ на човешките, по тази причина учените от дълго време преглеждат въпроса за потреблението на тези животни като донори за индивида. Днес хиляди хора по целия свят умират заради липса на органи за присаждане. Ако медицината успее да се възползва от белите и черните дробове, бъбреците, сърцето на свинете, то такива пациенти ще се връщат към живот.

Но трансплантацията на скотски органи върху човек води до извънредно мощна имунна реакция. Органите на свинята се отхвърлят за броени дни – не оказват помощ даже мощни имуносупресори. В фамозната интервенция от 1984 година на новородено дете от Калифорния, известно като Baby Fae, била нужна незабавна трансплантация на сърце и лекарите нямали избор, с изключение на да му присадят сърце на бабуин.

За жал след интервенцията бебето живяло единствено три седмици. Други аналогични интервенции също не са се увенчали с триумф: през 1992 година в Лос Анджелис жена умряла 34 дни след трансплантация на черен дроб от свиня, а през 1996 година доктор от Индия бил упрекнат в ликвидиране след гибелта на пациент, на който трансплантирал свинско сърце.

По този метод до момента имунната реакция на човешкия организъм не оставяше шансове за сполучливо потребление на скотски органи в трансплантацията. Но в последните години напредъкът в региона на генното инженерство е постигнал обилни триумфи в акомодацията на свинските органи към човешкия имунитет.

Биоинженерите от United Therapeutics прибавят човешки гени в генома на свинете, да вземем за пример един от гените оказва помощ да се създава човешка версия на тромбомодулин – молекула, която попречва съсирването на кръвта в кръвоносните съдове.

Макар свинете да имат лична версия на тромбомодулин, тя не е способна да работи с човешката кръв и води до тежки затруднения след трансплантация. В последния опит органите на свинете имали единствено три модифицирани гена, а идната година компанията възнамерява да употребява осем гена. Това ще направи органите на животните по-съвместими с човешките.

Генна трансформация от сходен жанр е доста комплицирана задача, защото е належащо свинете да порастват здрави даже с отчитане на човешките гени. Сега учените приготвят идващия опит – този път по-сложна трансплантация на бели дробове, като този път органът ще бъде функционален, т.е. не просто ще бъде свързан към организма на бабуин, само че и ще бъде екипиран с кръв и О2.

Ако опитите преминат сполучливо, за първи път ще се появи опция от осъществяване на опити с хора. Първоначално органите на животните може да станат краткотрайна подмяна и да удължат живота в очакване на подобаващ човешки донор. В по-далечно бъдеще животинските органи може да станат непрекъсната подмяна на отказали човешки органи.

Компанията United Therapeutics има огромни проекти за новата технология. Вече е набелязано място за комплекс по развъждане на 1000 прасета годишно. Това ще бъде модерно оборудване с лаборатории за научни опити и хеликоптерна площадка за незабавна доставка на органи за лечебни заведения.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР