Нов скандал с купени книжки в Изпълнителна агенция Автомобилна администрация

...
Нов скандал с купени книжки в Изпълнителна агенция Автомобилна администрация
Коментари Харесай

Как се взима книжка по света и къде сме ние

Нов скандал с купени книжки в Изпълнителна организация " Автомобилна администрация " (ИААА) и нови хрумвания за промяна на системата за приемане на дееспособност за ръководство на автомобил. На това сме очевидци тези дни.

Сега образованието става в частни школи, като цените стартират от към 350 лв.. Минават се 40 часа по 45 минути доктрина в два модула – общо устройство на автомобила и сигурност на придвижването по пътищата. Кормуването, с кола на школата и инструктор, е най-малко 31 образователни часа.

Преди да се получи брошура, би трябвало да се устоят сполучливо изпити по доктрина (листовки) и процедура (шофиране), които се поставят пред чиновници на Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ". Скандалът, обвързван с подкупи в организацията през 2015 година, беше за споразумяване на минаването на листовки. След като стана ясно организацията на схемата бяха въведени промени - изпитите по доктрина да се поставят единствено в кабинети на изпълнителната организация " Автомобилна администрация ".

Арестите този месец са поради пазаруване на практическия изпит от хора, които нямат нужните умения. В момента се дискутират разновидности за смяна на организацията. Чуват се хрумвания както за вдишване на цялата подготовка от страната, по този начин и за прехвърлянето на изпитите към частни компании. Мисли се също кандидат-шофьорите сами да избират маршрута, по който да карат на изпита.

" Дневник " реши да ревизира по какъв начин е проведен процесът за взимане на брошура в страни от Европа и освен. За задачата се допита до свои читатели в разнообразни елементи на света.

В Австрия може да се постави изпит на няколко езика

В Австрия организацията за приемане на брошура е сходна с българската. Подготовката се прави в частни школи, като теорията се взима за две седмици, в случай че е определен експресен курс и месец, за подобен с естествена дълготрайност. Теоретичният изпит се поставя на компютър, като с изключение на на немски може да се вземе още и на британски, хърватски, словенски или турски.

Има избрани часове за кормуване с инструктор, като съществува и опция, против в допълнение възнаграждение, прочут, или родственик на кандидат-шофьора, да се записва в школата и с нейна кола двамата да продължат да карат колкото е нужно.

© Цветелина Белутова, Капитал

Изпитът се поставя като в България, като представителят на страната, седи откъм гърба и дава инструкции накъде да се кара. Инструкторът е до водача. Изпитът е много по-мащабен от българския, като включва шофиране в града, на автомагистрала и паркиране. Курсът коства към 1500 евро.

В Белгия можеш да се учиш на своя кола

В Белгия с изключение на в частна школа, можеш да се учиш да караш на твоя кола, или на такава на родственик, или другар. Изискването е на нея да има знак ``L " или " А ", а до кандидат-шофьора да седи лидер с най-малко три години опит. При изборът на този метод на подготовка, застраховката, на употребената за образователна кола, нараства.

Във Франция часовете по доктрина не са наложителни

Във Франция няма условие за наложителни часове по доктрина. Допустимо е подготовката да се прави и в домашни условия. Полагат се периодически изпити пред частна автошкола и оттова вземат решение, по кое време да позволен курсиста до изпит.

© http://ranacarsbooking.com

След асимилиране на теорията се минава към кормуване. Всички изпити се организират от държавна институция. Практическият изпит трае към 10-15 минути.

Трудни листовки и дълго кормуване в Германия

В Германия образованието се прави в частни школи, като теорията се учи в границите на 12 двойни часа по 90 минути. Кормуването е най-малко 12 образователни часа по 45 минути, като се включва шофиране в града, отвън града, на автомагистрала и по мрачно.

Реално, с цел да си добре квалифициран, е нужно да вземеш 35-45 часа кормуване, споделя минали през процедурата. Задължително се минава и курс за оказване на първа помощ. Целият курс е с дълготрайност 2-3 месеца.

© http://www.paramountdriving.com/

Листовките са доста тежки, като измежду тях има и изчислителни, да вземем за пример да се сметне спирачен път, товароносимост на осите и така нататък Въпросите са общо 30.

Изпитите се провеждат от частните организации TÜV и DEKRA, които в Германия са виновни за всички механически прегледи на коли. Изпитващите нямат право да са инструктори в някоя автошкола.

Практическият изпит се поставя с кола на школата, в която е минало образованието. Присъстват инструкторът и изпитващият. Кормуването е 45 минути, като постоянно, преди да стартира същинската част, кандидат-шофьорът би трябвало да ревизира равнището на маслото, водата, или налягането в гумите.

Цените на курсовете варират съгласно града, като са сред 1000-1500 евро.

Всеки нов лидер има две години изпитателен период, през които в случай че извърши едно съществено нарушаване или две дребни, би трябвало да мине през в допълнение образование и изпитателният период се удължава с още 2 години.

В Испания авансово е ясно трасето за изпита

В Испания курсовете са като в България, като подготовката е частни школи, а изпитът се поставя пред КАТ. Не е наложително да се върви на курсове за теорията.

Няма условие за часове кормуване, с цел да се яви претендентът на изпит. Часовете на пътя се заплащат на блокове - 10, 15, 20, 30 часа, като всеки преценя какъв брой кормуване му е нужно.

© Георги Кожухаров

Теоретичният изпит е от две елементи с общо 30 въпроса. Едната е с въпроси свързани със скорост, маневри, знаци, а втората с санкции, първа помощ и поддръжка на автомобила.

Изпитът по кормуването се организира в региони, като всеки знае къде ще кара. Практика е учителят да разведе курсиста из зоната, където ще е изпитът.

Няма наложително каране на полигон, само че част от школите имат лични такива, където се отработват внезапни маневри и прекъсване.

В Съединени американски щати е възможно да се подготвиш самичък

В Съединени американски щати в другите щати има друга организация на процеса за приемане на брошура, като в множеството от тях можеш да се явиш на изпит и без е преминавано образование в автошкола. Това важи както за теорията, по този начин и за шофирането. В американския КАТ (Department of Motor Vehicle - DMV) се подава заявление, заплаща се такса от 29 $ и незабавно претендентът може да се яви на изпит по доктрина. Примерните проблеми се вземат решение на компютри. Разрешени са до 6 неточности, като по оценка на българи, взели брошура там, въпросите са доста обикновени

Всеки претендент има право на три явявания. Отговорите се ревизират на място и при взет изпит се насрочва дата за практическата част.

Изпитът по кормуване става с колата на претендента. Правят се 5-6 кръгчета в квартала на школата, главно с цел да се види, че лидерът се преценява със знаците и се ориентира в пътната конюнктура.

В някои щати, наложителна част от изпита е превръщане с три придвижвания и паркиране.

Има и вид кандидат-водачът да бъде подготвен в автошкола. Курсът продължава към 1 месец. Взимат се 24 часа доктрина и още толкоз кормуване. Цената е 459 $.

В Австралия има три краткотрайни и една непрекъсната брошура

В Австралия също няма наложителни курсове, само че образование оферират и професионални водачи. В страната има четири типа книжки - образователна, алена условна, зелена условна и неограничена. Всеки може да отиде и да си извади " образователна " брошура, като изискването е да има навършени 16 години и да мине изпит с листовки на компютър.

© http://woodstockdrivingschool.com/

С този документ се позволява ръководство на кола, само че наложително с компаньон, който има неограничена брошура. Другото ограничаване е да се кара с до 90 км/ч.

След най-малко една година с образователна брошура може да се вземе алена условна, само че преди този момент се поставя на практика изпит. Той е сходен на българския – шофиране в градска среда, паркиране, противоположен завой с 3 маневри и така нататък С алената условна брошура към този момент лидерът може да кара без компаньон, само че отново с до 90 км/ч.

След най-малко една година с алена брошура, може да се кандидатства за зелена такава, която се получава след минат тест за рефлекси, който се прави на компютър. Шофьорите със зелена брошура към този момент могат да карат с до 100 км/ч.

След две години със зелена брошура, лидерът има късмет да изкара неограничена брошура, откакто мине компютърен тест с листовки.

Всички изпити се поставят пред държавна организация - Roads and Maritime Services.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР