Нов скандал с бившия министър на културата в третия екип

...
Нов скандал с бившия министър на културата в третия екип
Коментари Харесай

Нов скандал с Ало, Банов! Прокурорска проверка за имот в Копривщица

Нов скандал с някогашния министър на културата в третия екип на Борисов Боил Банов.

Върховната административна прокуратура (ВАП) образува кореспонденция по информация в медиите за закупен парцел от някогашен министър на културата в град Копривщица, оповестиха от държавното обвиняване.

Предвид засиления публичен и медиен интерес ВАП изиска от проф. Велислав Минеков, длъжностен министър на културата, информация за съществуването на проект за запазване и ръководство на архитектурно-исторически резерват " Копривщица ". Териториално-устройствената отбрана на недвижимото културно завещание обгръща и проекти за запазване и ръководство на недвижими културни полезности.

Съгласно чл.81, ал.4 от Закона за културното завещание /ЗКН/, проектите за запазване и ръководство се изготвят наложително за:

1. недвижимите културни полезности, включени в Индикативната листа за културното и естественото завещание на Република България;

2. археологическите резервати;

3. груповите недвижими културни полезности с национално значение;

4. единичните недвижими културни полезности с национално значение - в случаите, когато се разпореждат на концесия.

Град Копривщица е разгласен за архитектурно-исторически резерват с Постановление на Министерски съвет от 1971 година Включен е в Списъка на недвижимите културни полезности (паметници на културата) с категория " национално значение " на територията на Софийска област, според ЗКН, съгласно данните от съхранявания в НИНКН Национален обществен указател на недвижимите културни полезности, съдържащ всички актове до влизане в действие на ЗКН за статута на обекти като недвижими монументи на културата.

Ето за какво и в осъществяване на конституционно откритите си пълномощия да следи за съблюдаване на законността (чл.127 от Конституцията), Върховна административна прокуратура сезира министъра на културата да упражни пълномощията си и да върне информация в къс период.

Съобразно изнесени в изявленията изказвания за данъчни или различен тип нарушавания, съобразявайки функционалната си подготвеност, ВАП ги изпраща на Върховната касационна прокуратура.

Преди дни от Сдружение " Зограф " сигнализираха, че някогашният министър на културата Боил Банов е закупил на безценица парцел във възрожденския град.

" Как Боил Банов съумя да си напазарува парцел на безценица във възрожденска Копривщица, откакто даже и незастроени имоти в китното подбалканско градче се продават надалеч по-скъпо, в сравнение с е платил екскултурният министър за имотната си облага ", попитаха от сдружението и прибавиха: " Националната организация за приходите (НАП) е редно да стартира инспекция на някогашния министър на културата Боил Банов, персоналното богатство на който съществено се усъвършенства по време на мандата му - от неговата имущecтвeнa дeклaрaция в рeгиcтърa нa лицaтa, зaeмaщи виcши обществени длъжнocти, кaчeнa нa caйтa нa Кoмиcиятa зa прoтивoдeйcтвиe нa кoрупциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaкoннo придoбитoтo имущecтвo (КПКOНПИ), cе схваща, чe прeз 2018 година тoй ce e cдoбил в Архитектурно-историческия резерват гр. Кoпривщицa c къщa c oбщa рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ oт 140 кв. мeтрa, кaктo и c двoрнo мяcтo към нeя oт 324 кв.мeтрa cрeщу cумaтa oт 56 700 лeвa ".

От " Зограф " припомнят, че измежду въпросите, които постоянно се повдигат преди подписването на всеки един нотариален акт за покупко-продажба на неподвижен парцел, е дали в този акт да бъде вписана същинската, действително уговорената сред страните цена на парцела, или пък да се уточни там една много по-ниска цена, равняваща се на неговата данъчна оценка или надвишаваща със напълно малко данъчната му оценка.

Те допълват, че прoзрaчнocттa в имущecтвeнoтo cъcтoяниe и дoхoдитe нa зaeмaщитe виcши държaвни длъжнocти лица e нeoтмeним принцип нa прaвoвaтa държaвa и нeгoвoтo нaрушaвaнe cлeдвa постоянно дa вoди дo caнкции.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР