Нов шрифт помага на начинаещи читатели. Fox Book помага на

...
Нов шрифт помага на начинаещи читатели. Fox Book помага на
Коментари Харесай

Нов шрифт помага на начинаещи читатели

Нов шрифт оказва помощ на начинаещи читатели. " Fox Book " оказва помощ на децата да усвоят четенето по-лесно. 

" Дълги години са провеждани проучвания за това кой е най-подходящият шрифт за начинаещи читатели. Много изследвания демонстрират, че има шрифтове, които улесняват начинаещите читатели. В тези шрифтове буквите би трябвало да са малко по-големи и по-окръглени, да наподобяват до известна степен метода, по който се написа на ръка ", изясни основателят на проекта Десислава Алексиева в студиото на  " България заран ".

По думите ѝ като човек, който се занимава с издаване на детски книги, за нея е значимо книгите да бъдат оптимално улеснени за начинаещи читатели, при тях шрифтът да подпомага четенето.  

" Правенето на шрифта е един дълъг развой, той изисква извънредно доста умения освен художествени, само че и на практика познания по типография ", добави тя. 

" В огромна степен всеки шрифт, който е основан, с цел да се четат по-дълги текстове, би трябвало да бъде подсъзнателен, тъй че да не застава нищо сред читателя и смисъла на текста ", сподели типографът и художник Кирил Златков. 

" Този шрифт е ориентиран и към издателите на учебници, и към всички институции, които се занимават с обучение. Трябва да знаят, че могат да си го смъкват напълно гратис ", сподели още Десислава Алексиева пред Bulgaria ON AIR.  

Златков приключи с думите, че спрямо " Times New Roman ", в този шрифт има доста повече въздух в буквите и редица други разлики. 

" Има връзка с писането и метода, по който пишат децата от първите класове ", отбеляза той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР