Нов протест срещу изграждането на инсинератор за биологични отпадъци в

...
Нов протест срещу изграждането на инсинератор за биологични отпадъци в
Коментари Харесай

Кърваво писмо с предупреждение до Румен Радев. Има опасност за град Русе и хиляди жители

Нов митинг против построяването на инсинератор за биологични боклуци в Гюргево възнамерява в средата на октомври основателят на досегашните демонстрации от румънска страна Чиприан Александру. Това заяви самият той за Българска телеграфна агенция. Александру осведоми, че е събрал против инсталацията 700 подписа на хартия и още 1000 посредством онлайн петиция.
“Този път ще протестираме пред Министерството на здравеопазването, тъй като там внесохме подписката. Настоящият здравен министър Александру Рафила е този, който промени закона. Той отстрани залегналото в него минимално разстояние от 500 метра от частни земи или градежи. Сега в случай че желаеме, можем да си построим инсинератор и на 200 метра от най-близката жилищна постройка ”, разяснява Чиприан Александру.
“Съмнявам се, че едно решение на локалния съвет може да редактира или пренапише заповед на министър. Защото институциите са на разнообразни равнища ”, счита Чиприан Александру. Той показа, че не може да стигне до министъра, с цел да повдигне персонално въпроса.
“Колкото пъти се пробвам да облека политическите си облекла, ме разпознават като съпротива, като член на “Съюз за избавление на Румъния ” (USR). Министър Рафила е от Социалдемократическата партия. Но ръководителят на СДП в Гюргево ми даде обещание, че ще повдигне въпроса пред него ”, сподели Чиприан Александру.
Газове
Според него липсва първокласен разбор на газовете, които ще се отделят по време на софтуерния развой. “В разбора за въздействието върху околната среда, направен от Дирекцията за публично здраве в Гюргево, написа единствено, че ще се отделят 45 газа, само че не се показва каква ще е тяхната централизация.
И колите отделят газове, които, в случай че са с огромна централизация, ще са нездравословни за здравето на хората. Има разбор, само че на процедура той не споделя нищо ”, счита Чиприан Александру. Въпреки това е оптимист за изхода от обстановката.
“Ако аз съм вложител, след всичко, което се случи, ще ме е боязън да дойда. Не можеш да отидеш някъде, където хората не те желаят. Не бих вложил парите си на такова място ”, безапелационен е Чиприан Александру.
“Окръг Гюргево няма потребност от сходна инвестиция, която би донеса малко преимущества, само че доста проблеми, преди всичко за здравето на хората ”, уверен е ръководителят на Окръжен съвет Гюргево Думитру Беяну. Пред Българска телеграфна агенция той осведоми, че ще бъде образувана комисия, която ще отиде на терен, с цел да ревизира дали планът дава отговор на изискванията за сигурност.
“Тази комисия ще бъде ръководена от основен проектант. Досега Окръжен съвет Гюргево нямаше подобен. Преди време обявихме конкурс. Имаше един единствен претендент, който не получи нужната оценка. Едва в този момент открихме човек, който дава отговор на законовите условия ”, сподели Беяну.
Общината
Той побърза да изясни, че Общината е тази, която може и има право да изисква от Агенцията за околна среда и Държавната строителна ревизия и други сходни институции синтезиран отчет, който да бъде показан на обществото и върху който може да се стъпи, с цел да се блокира инвестицията.
“Бих желал да имаме повече информация от тези институции. Те да показват размера на тази евентуална заплаха за града, за окръга, за нашите другари оттатък Дунав ”, прикани Беяну.
“Този инсинератор не се приема добре в Гюргево, тъй като не основава нито работни места, нито стопански напредък, а единствено вероятни проблеми със замърсяване както за жителите на Гюргево, по този начин и за хората на Русе ”, разяснява заместник-кметът на Гюргево Йонел Мускалу.
По думите му демократичната администрация се опълчва на плана и е отнесла въпроса към Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда в Румъния.
Междувременно румънският евродепутат Влад Ботош, който е заместник-председател на Комисията по районно развиване в Европейския парламент, сезира Европейската комисия по отношение на проектите за създаване на инсинератор за медицински боклуци и други типове материали на територията на някогашния химически цех Верахим в Гюргево.
Писмо
Той изпрати писмо до комисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидис и комисаря по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкявичюс.
“Очакваният потенциал на този инсинератор е почти 2000 тона годишно. Тази самодейност провокира вълна от митинги и опасения от двете страни на Дунав, както в Гюргево, Румъния, по този начин и в Русе, България. Хората в тези общности се притесняват, че построяването на инсинератора ще има извънредно отрицателно влияние върху околната среда и тяхното здраве ”, се показва в документа.
Евродепутатът показва, че в оценката на въздействието върху околната среда не е премислена съответно опцията токсичните субстанции да бъдат разпръснати от въздушни течения и по този метод да обиден доста по-голяма повърхност от изчислената. “
Трябва също да се означи, че самодейността за създаване на инсинератора е получила утвърждение от Дирекцията за публично опазване на здравето в Гюргево (Румъния), макар подозренията по отношение на сходството с всички европейски условия и стандарти в региона на опазването на околната среда и публичното здраве ”, се споделя още в документа.
Писмо по отношение на инсинератора следва да изпрати до президента на Румъния кметът на Гюргево. Действието е синхронизирано с градоначалника на Русе, който към този момент изпрати писмо по въпроса до президента Румен Радев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР