Нов обрат във времето. То ни поднася поредната изненада. Този

...
Нов обрат във времето. То ни поднася поредната изненада. Този
Коментари Харесай

Обрат във времето. Идва нова изненада

Нов поврат във времето. То ни сервира следващата изненада. Този път тя е дъжд. На доста места в страната ще вали, като в края на деня по високите елементи се чака сняг.

Иначе като цяла ще е още веднъж доста топло за януари и още веднъж ще е мощно прохладно. В петък през страната ще премине средиземноморски циклон, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане едва ще се намали, само че до края на деня още веднъж ще се увеличи и ще се приближи до междинното за месеца.
-->
Издадени са и предизвестия за евентуално рискови феномени.

Оранжев код за мощен вятър е публикуван за 2 области на страната на 20 януари - Габрово и Велико Търново, сподели информация в уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология. Там до обяд ще духа мощен и стремителен южен вятър - фьон с пориви 22-29 m/s.

От Национален институт по метеорология и хидрология предизвестяват за проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от пострадвания от летящи предмети. Възможни са разстройства в електроснабдяването.

За областите Ловеч и Кърджали е в действие е жълт код за мощен вятър и дъжд. В тези области през нощта и до обяд ще има мощен и стремителен южен вятър - фьон с пориви до 25 m/s. През деня обилни превалявания от дъжд, които вечерта на 20.01 със захлаждането ще преминат в сняг.

За 10 области в страната е годен жълт код за дъжд - Видин, Монтана, Враца, София град и област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. в тези области ще има превалявания от дъжд, които вечерта на 20.01 със захлаждането в планинската част от региона ще преминат в сняг. Количества за денонощието до 35 mm.

В областите Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Сливен, Шумен, Силистра, Търговище, Разград и Русе е в действие жълт код за мощен вятър. Там ще духа мощен юг-югозападен вятър с пориви 19-24 m/s.

Ще бъде най-вече облачно, прохладно и с превалявания. През нощта в западната половина от страната вятърът краткотрайно ще отслабне, тук-там и ще стихне. На изток ще продължи да духа мощен и стремителен южен вятър. Утре вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува леден въздух. През целия ден в Източна България ще остане от юг и там температурите ще останат по-високи.

На доста места ще има превалявания от дъжд, обилни в планинските региони и Югозападна България. Привечер с понижението на температурите на доста места в западните региони от страната дъждът ще премине в сняг, ще се образува снежна завивка, само че бързо ще спре. Минималните температури ще са най-вече сред 7° и 12°, в югозападните региони от страната – сред 4° и 6°. Максималните температури ще са в необятни граници - от 8° - 10° в Западна България до 18° - 20° на изток.

Над Черноморието облачността ще е най-вече забележителна и с валежи от дъжд. Ще бъде прохладно със мощен южен вятър. Максималните температури ще са сред 12° и 26°. Температурата на морската вода е 9° - 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В планините ще остане прохладно със мощен и плевел южен вятър. След обяд вятърът ще отслабне и в масивите от Западна и Централна България ще се ориентира от запад-северозапад. Ще бъде най-вече облачно и с превалявания от сняг, ще има виелици. В Рило-Родопския масив количествата ще са обилни. Под към 1000 метра преваляванията ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 4°, на 2000 метра - към 1°.

През почивните дни ще бъде най-вече облачно, тук-там с превалявания, най-вече слаби. В събота в Западна България ще има и дъжд, и сняг, в Източна - дъжд; в неделя преваляванията ще са основно в източната половина от страната - от дъжд. Вятърът още веднъж ще бъде южен, в Източна България в събота ще е мощен, в неделя последователно ще отслабне. Минималните температури ще са в необятни граници - от минус 2° в обособени региони в Западна България до към 10° на изток. Максималните също ще са от 4-6° в западните региони до 14-16° в източните.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР