Нов „квартал“ предстои да изникне в местността „Поляните“ в границите

...
Нов „квартал“ предстои да изникне в местността „Поляните“ в границите
Коментари Харесай

Нов „квартал“ ще изникне в защитена зона в Синеморец

Нов „ квартал “ следва да изникне в местността „ Поляните “ в рамките на парк Странджа в Синеморец, сигнализира природозащитната организация "За да остане природа в България ".

На 10 юни Асоциацията на парковете в България подаде сигнали до община Царево, РДНСК Бургас и Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас по отношение на следващата противозаконна сграда, изникнала в рамките на Природен парк Странджа, местността „ Поляните “ в село Синеморец. На 22 юни по реда на Закона за достъп до информацията беше поискана от община Царево информация за „ Всички устройствени проекти, които касаят парцели в Природен парк „ Странджа “, в това число проекти за регулация, проекти за регулация и застрояване и подробни устройствени проекти, които са издадени от община Царево за интервала януари 2017 – юни 2020 година “

След съвсем тримесечна битка за доуточняване на желаната информация, от Общината беше изпратен отговор, с който вместо да даде информация за строителните планове за цялата територия на община Царево, институцията показа единствено тези за местността Поляните в Синеморец. Оказва се, че утвърдените ПУП-ове (Подробен организационен проект по реда на член 110 от Закона за устройство на територията) за интервала януари 2017 – юни 2020, които следва да изникнат на един от последните девствени български крайбрежия с най-емблематичните гледки.

Координатите на парцелите бяха нанесени на GIS платформата за вековните гори на WWF България и могат да бъдат видени на адрес:

Част от градежите към момента са неосъществени, само че това явно следва. Първата стъпка към съвсем цялостното застрояване на брега беше към този момент направена през месец юни тази година. И макар че градежът беше спрян,а Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас издаде наставления за нарушаванията, явно постепенно, само че несъмнено новият „ квартал “ в местността „ Поляните “ ще бъде построен!

От Асоциация на парковете в България напомнят, че защото попадат на територията на естествен парк „ Странджа “ и НАТУРА 2000 предпазени зони, градежите нарушават по едно и също време няколко закона и заповедта за оповестяване на парка.

Това е следващият високомерен опит да се заобиколи законът и да се позволи строителство посредством издаване на подробни устройствени проекти (ПУП) за съответни парцели, без да се съблюдава плануваното в териториално-устройствения проект (ТУП) на община Царево от 1998 година, който е в действие към днешна дата и без да са спазени наложителните процедури за оценка на въздействието върху околната среда. Ако всички ПУП-ове на територията на м. Поляните в с. Синеморец, утвърдени от Община Царево, се осъществят, това ще бъде едно от най-големите застроявания на предпазена територия, осъществено в последните години. Отговорни за това са както актуалната, по този начин и предходната администрация на община Царево, одобрили строителната документи.

Междувременно митингите в отбрана на Синеморец на жители и природозащитници, които се притесняват, че местността „ Поляните “ ще бъде превърната в жилищен квартал, не престават, възобновени с нова мощ откакто строителството по Черноморието още веднъж е позволено.

Както "Банкер " писа, през юни Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас извърши инспекция на терен след сигнал на жители. Контролните управляващи оповестиха тогава, че ще бъде наложена санкция от 500 до 10 000 лева поради строителните действия в местността Поляните, в землището на село Синеморец. Причината е, че те се правят нелегално в гнездовия интервал на птиците - от месец март до месец август.

Неправителствената коалиция "За да остане природа в България " упорства всички отговорни, позволили застрояването на парка да понесат наказателна отговорност. Всяко строителство в рамките на естествения парк е неразрешено на съображение член 31, т. 9 от Закона за предпазените територии, тъй като в заповедта за оповестяване на парка от 2000 година няма категорично позволено никакво строителство.

Община Царево няма общ организационен проект, само че в това време Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас продължава да издава десетки частни решения за застрояване на община Царево и на естествения парк. Това е видно от информация на природозащитниците на издадените решения за създаване на вилни здания и всевъзможни ваканционни градежи, оповестени на страницата на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас единствено за последните три години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР