Нов калифорнийски вариант на коронавируса, наречен Дявола от Калифорния, привлече

...
Нов калифорнийски вариант на коронавируса, наречен Дявола от Калифорния, привлече
Коментари Харесай

Нов щам! Какво знаем за Дявола от Калифорния

Нов калифорнийски вид на ковид, наименуван Дявола от Калифорния, притегли вничанието учените. Вариантът B.1.427/B.1.429 на SARS-CoV-2 е към този момент в Европа. Регистрирани са случаи в Испания, Англия, Дания. Министерството на здравеопазването в Испания е разкрило първите шест случая на този вид след инцидентен скрининг, заяви ДарикНюз, цитилайки Europa Press. Мутацията е записана в 25 страни.

Вариант е открит при експериментален разбор в Калифорния през декември предходната година. За първи път е регистриран в окръг Лос Анджелис в проба, взета през юли 2020 година и се появява още веднъж едвам през октомври. От октомври разпространяването на този вид се е нараснало в щата Калифорния и изключително в южната му част, където на 22 януари той към този момент съставлява надлежно 35% и 44% от пробите през този месец, съгласно изследване, оповестено в списанието New England Journal of Medicine.

Все още няма ясни резултати от изследванията дали този вид е по-заразен и по-смъртоносен. Затова и Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) в Съединени американски щати към момента не го включва в листата си с „ тревожни разновидности “, измежду които са английският, южноафриканският и бразилският варианти.

Въпреки това трите му присъщи разновидности и скоростта, с която се е наложил измежду секвенираните геноми, тормозят някои откриватели. Освен това при лабораторни проби се следи умерено повишаване на заразността.

В публикация в Los Angeles Times доктор Чарлз Чиу, специалист по инфекциозни заболявания и шеф на една от двете проучвателен групи, които са секвенирали разновидността поотделно, пресмята, че този вид може да бъде 19-24% по-заразен.

Други откриватели, като доктор Ханадж от Харвардския университет, обаче настояват, че този вид не съставлява огромна опасност. В публикация, оповестена в " Ню Йорк Таймс ", Ханадж твърди, че за разлика от английския вид, който експлодира бързо всякога, когато се появи в нова страна, наподобява, че калифорнийският е проправил пътя си доста по-бавно.

Защо го назовават „ дявола “? Този прякор идва от публикацията на Los Angeles Times, в която доктор Чиу произнася фразата „ дяволът към този момент е тук “, отнасяща се до този вид. Експертът пресмята, че до края на март този вид евентуално ще съставлява 90% от новите инфекции. „ Бих желал да е друго, само че науката си е просвета “, сподели той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР