Нов доклад на американското разузнаване обвинява Москва в намеса в

...
Нов доклад на американското разузнаване обвинява Москва в намеса в
Коментари Харесай

300 милиона долара в 24 държави: Как Русия се меси в чуждата политика

Нов отчет на американското разузнаване упреква Москва в интервенция в демократичните процеси в десетки страни по света. Около 300 милиона $ са изпратени от Русия към разнообразни точки по света, оповестява отчетът.

Разузнавателните служби на Съединени американски щати упрекват Русия, че е подпомагала с милиони евро политически партии и претенденти за държавни позиции в непознати страни. Това излиза наяве от отчет, показан от американските секрети служби.

Според обвиняванията минимум 300 милиона $ са изпратени от Москва на повече от 24 разнообразни страни от 2014 година насам. Целта е била една - да се повлияе на държавната политика в дадените страни. Упоменатата в отчета сума евентуално е единствено " върхът на айсберга ”, разяснява висшестоящ представител на американското държавно управление пред осведомителната организация " Франс прес ”.

Докладът е пожелан от администрацията на американския президент Джо Байдън, а в този момент от Белия дом са решили да създадат част от следствието обществено притежание.

Подпомагане за Азия и Балканите

Конкретните страни, в чиито изборни процеси Русия се е намесвала, не са упоменати. От отчета се схваща обаче, че страните, които са заинтригувани, ще бъдат известени.

Едно от обвиняванията е против съветския дипломат в неназована азиатска страна, където представителят на Руската федерация е подкрепил претендент за президентския пост с няколко милиона $. Русия е подкрепила парично и албанската Демократическа партия по време на изборите в страната през 2017 година. Според източник, осведомен с отчета, става въпрос за към половин милион $. Партии или политически фигури в Босна и Херцеговина, Черна гора и Мадагаскар също са получили съветско финансиране.

Според информацията на осведомения с отчета източник, Русия е употребила белгийската столица и център на Европейския съюз - Брюксел, като собствен център за насърчаване на разнообразни фондации, които са оказвали поддръжка на крайнодесни претенденти в Европа. Между 2014 и 2017 година от Москва са изпращани и съществени суми към съветското посолство в Еквадор - очевидната причина още веднъж е била да се повлияе на изборния развой в страната.

Русия е подкрепяла и Тръмп

Съединените щати от дълго време упрекват Русия за интервенция в американските избори. Според разследващите служби в Съединени американски щати, Москва е подкрепила тогавашния американски президент Доналд Тръмп в акцията му за изборите през ноември 2020 година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР