Нощ се спусна над Луната и по-точно над мястото, където

...
Нощ се спусна над Луната и по-точно над мястото, където
Коментари Харесай

Нощ се спусна над Луната, “Чанг’e 3” и луноходът “Нефритен заек” спят отново!

Нощ се спусна над Луната и по-точно над мястото, където работят дружно китайският спускаем уред “Чанг’e 3 ” и лунохода “Нефритен заек ”.

Напомням на читателите, че денонощията на Луната не престават цели 29.5 земни дни. Това значи, че в продължение на земни две седмици Слънцето непрестанно грее (т.е. имаме ден) и в продължение на две земни седмици Слънцето е залязло (т.е. нощ).

Китайските експерти не чакаха луноходът “Нефритен заек ” да се разсъни преди две седмици, когато локалният лунен ден занапред започваше (третия лунен ден от началото на мисията). В края на януари (по време на втория лунен ден от началото на мисията) породи машинален проблем и всички чакаха през лунната нощ да настъпи сериозна щета. За изненада на всички, чудото се случи и луноходът се разсъни! Оказа се също, че е и много непокътнат и множеството принадлежности не са се развалили – сигурно работят камерите на лунохода, както и неговият радар и екипировка за наблюдения в инфрачервената област.

По време на третия лунен ден експертите не придвижваха лунохода, той организираше единствено стационарни наблюдения.

Освен това механичните проблеми, които попречиха на лунохода да влезе вярно в положение на хибернация предишния месец, към момента не са позволени. Това значи, че “Нефритеният заек ” още веднъж ще бъде изложен на суровите въздействия на лунната нощ и още веднъж ще чакаме със свито сърце дали ще се разсъни и през месец март.

 Chinese Lander

Тази непубликувана до момента фотография демонстрира спускаемия уред “Чанг’e 3 ”. Снимката е направена от лунохода “Юту ” ( “Нефритен заек ”). Credit: China Academy of Sciences

Стационарният спускаем уред “Чанг’e 3 ”, който достави лунохода на лунната повърхнина, също влезе в положение на хибернация през вчерашния ден.

През миналите две седмици неговите принадлежности работеха непрекъснато. Напомням на читателите, че “Чанг’e 3 ” има на борда си ултравиолетов телескоп и камера за наблюдения в ултравиолетовата област. Както телескопът, по този начин и ултравиолетовата камера работиха сполучливо до през вчерашния ден, когато нощта се спусна и “Чанг’e 3 ” влезе в хибернация.

Напомням на читателите, че луноходът “Нефритен заек ” се чака по проект да работи на Луната в продължение на три месеца, а стационарният спускаем уред “Чанг’e 3 ” – в продължение на една година.

Поради механичния проблем не се очакваше луноходът да се разсъни февруари. Ако не се беше събудил, той щеше да извърши единствено месец и половина работа на повърхността на Луната. Но тъй като чудото се случи и той се разсъни, “Нефритен заек ” към този момент работи в продължение на повече от два месеца. Ако луноходът “Нефритен заек ” още веднъж се разсъни след две седмици, т.е. през месец март, на 14 март ще е извършил своя експлоатационен период от три месеца.

При спускаемия уред “Чанг’e 3 ” не се следят отклонения и се надяваме, че ще успее да извърши своята едногодишна работа на Луната.

Последно: преди няколко дни получих питане: Как може да сме сигурни, че китайските медии в действителност не лъжат, и че луноходът и спускаемият уред не престават да работят?

Отговор: знаем сигурно, тъй като имаме без значение удостоверение от радиолюбителите, които прихващат сигналите. Макар и да не могат да декодират получените сигнали, сигурно знаем, че луноходът “Юту ” и “Чанг’e 3 ” са задоволително работоспособни, с цел да могат да излъчват радиосигнали.

За повече информация: ChinaNews (на китайски)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР