Норвежката централна банка, която ръководи държавният инвестиционен фонд на страната,

...
Норвежката централна банка, която ръководи държавният инвестиционен фонд на страната,
Коментари Харесай

Държавният инвестиционен фонд на Норвегия ще спре инвестициите в петрол и газ

Норвежката централна банка, която управлява държавният капиталов фонд на страната, е посъветвала държавното управление да продаде акциите си в компании от енергийния, предава английският Гардиън.

Норвежкият суверен фонд, който е най-големият в света, натрупа огромна част от своите активи, оценени на 1 милиард $, точно с помощта на търговия с нефт и природен газ.  

Банката твърди, че прекъсването на вложенията в бранша ще понижи зависимостта на държавния фонд от цените на енергийните първични материали.

В момента вложенията на фонда в петролния и газов бранш се пресмятат на 300 милиарда норвежки крони (36,49 милиарда долара) или 6% от всички активи.

Промяната в капиталовата политиката ще значи, че фондът ще се раздели с скъпи бумаги на стойност на стойност 5,36 милиарда $ в Royal Dutch Shell; 3,6 милиарда в ExxonMobil; 2,04 милиарда в Chevron; 2,02 милиарда в BP и 2,01 милиарда в Total. Фондът също по този начин разполага и с акции на стойност 1 милиард $ в компанията за петролни услуги Schlumberger и италианския петролен колос Eni.

Предложението на Норвежката централна банка следва да бъде утвърдено от финансовото министерство на страната, като съответни дейности няма да бъдат подхванати преди есента на 2018 година. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР