Норвежката Марит Бьорген стана най-успешният състезател в историята на зимни

...
Норвежката Марит Бьорген стана най-успешният състезател в историята на зимни
Коментари Харесай

Бьорген: Това е последната ми олимпиада и да приключа по този начин е страхотно

Норвежката Марит Бьорген стана най-успешният играч в историята на зимни олимпиади, откакто завоюва осма купа и рекорден 15 орден в кариерата си през днешния ден в Пьончан. 37-годишната Бьорген завоюва пето отличие в конкуренцията по ски-бягане в ПьонгЧанг 2018, откакто взе златото в всеобщия старт на 30 километра типичен жанр, финален старт на олимпиадата. Така тя към този момент има общо 15 медала, 8 от които златни, както и 4 сребърни и 3 бронзови.

Бьорген се изравни по завоювани златни оценки с Оле Ейнар Бьорндален (Норвегия, биатлон) и с Бьорн Дели (Норвегия, ски бягане), само че оглави безконечната класация с общо 15 медала от зимни олимпиади. Норвежката финишира с съвсем две минути задатък пред втората Криста Пармакоски (Финландия). Това беше финален олимпийски старт в кариерата на Бьорген, която на 21 март ще навърши 38 години. " Това е необикновено. Да завърша моята последна олимпиада по този метод е ужасно. Аз пристигнах тук, надявайки се на един самостоятелен златен орден и знаех, че е допустимо да го печеля на 30 километра. Беше необикновено съревнование за мен ", сподели норвежката. " Това е моята последна олимпиада, а това е страховит свършек. Всичко беше съвършено през днешния ден ", съобщи Бьорген пред TVNorge.
Norway's Marit Bjoergen ties all-time Winter Olympics medals record https://t.co/kq3oOeLtiD
— USA TODAY Sports (@usatodaysports) February 17, 2018

Тя получи приветствие от друга норвежка легенда в зимните спортове - Оле Ейнар Бьорндален. " Поздравления! Ти си страховит човек и скиор. Гордея се, че съм норвежец ", съобщи биатлонистът. Бьорген има в кариерата си също 18 международни трофеи и 112 победи за Световната купа. " Когато се замисля за всичко, което съм направила - необикновено е. Имам една забележителна кариера. Това е последната ми олимпиада и да приключа по този метод е ужасно ", добави Марит Бьорген.

Бьорген за първи път взе участие на олимпийски игри в Солт Лейк Сити 2002 и завоюва сребро с щафетата на 4 по 5км, а 16 години по-късно приключва кариерата си с общо 15 медала от зимни олимпиади. Тя е сигурна, че няма да взе участие на игрите в Пекин след четири години. " Това беше последното му олимпийско съревнование, не можеше да приключа по по-добър метод. Ще карам ски до края на сезона и по-късно ще обмисля какво ще върша идната година ", добави норвежката.

" Беше ми мъчно да мисля за това, че ще реализира нещо историческо. По-важното за мен беше да направя положително съревнование. Имаше доста разнообразни усеща в мен в последните стотина метра. Изключително съм щастлива! Трудно ми е да проумея всичко, което реализирах от Солт Лейк Сити до в този момент. Невероятно е ", съобщи Бьорген. Норвежката изравни също и върха от пет извоювани медала от една и съща олимпиада, което е постигано от 10 спортисти досега, в това число и от нея за пръв път през 2010 година.
The most decorated Winter Olympian just added to her collection! Congratulations, @maritbjoergen from #NOR on #Gold in #PyeongChang2018's final event - the Women's #CrossCountrySkiing 30km Mass Start Classic! @idrett

More news here: https://t.co/HZns8mDZ5O pic.twitter.com/DR1HPgr4Eq
— Olympic Channel (@olympicchannel) February 25, 2018
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР