Норвежката агенция за радиация и ядрена сигурност DSA анализира повишените

...
Норвежката агенция за радиация и ядрена сигурност DSA анализира повишените
Коментари Харесай

Норвегия отчете радиация откъм Русия

Норвежката организация за радиация и нуклеарна сигурност DSA проучва нарасналите количества нуклеарен йод в северната част на страната няколко дни след смъртоносната детонация на ракетен мотор в прилежаща Русия, оповестява "Ройтерс ".

Както БЛИЦ заяви, тогава починаха петима експерти от държавната съветска нуклеарна корпорация "Росатом ", а управляващите в Москва обясниха единствено, че случаят е станал при проби с "изотопни източници на зареждане ", без повече детайлности.

Ядреният йод е засечен на станцията в Сванховд до норвежко-руската граница, която следи положението на въздуха. Данните са от интервала 9-12 август, като детонацията на тестовия полигон на съветския Военноморски сили стана на 8 август. "В момента не е допустимо да се дефинира дали регистрираните равнища на нуклеарен йод са свързани със злополуката в Архангелск предходната седмица ", оповестиха от DSA.

Измерванията на радиоактивността са нещо всекидневно за Норвегия, където това се засича сред 6 и 8 пъти годишно, като източникът нормално остава незнаен.

Руската метеорологична работа разгласи във вторник, че радиацията в град Северодвинск е скочила до 16 пъти над естественото равнище предишния четвъртък. Лекарите, които бяха извикани за потърпевшите при детонацията, незабавно бяха върнати в Москва за щателни медицински прегледи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР