Норвегия твърди, че нейното противоречиво решение да одобри дълбоководния добив

...
Норвегия твърди, че нейното противоречиво решение да одобри дълбоководния добив
Коментари Харесай

Норвегия може да разбие крепостта на Русия и Китай при редкоземните метали

Норвегия твърди, че нейното спорно решение да утвърди дълбоководния рандеман е нужна стъпка, която може да помогне да се прекъсне господството на Китай и Русия в региона на редкоземните детайли.

При гласоподаване по-рано този месец, което притегли междупартийна поддръжка, Народното събрание гласоподава с 80 на 20 за одобрение на предлагането на държавното управление за отваряне на голяма океанска зона за дълбоководен рандеман в търговски мащаб.

Това прави скандинавската страна първата в света, която напредва с процеса на добиване на минерали от морското дъно.

Правителството на Норвегия сподели, че дълбоководният рандеман може да бъде един от методите да се улесни световният преход от изкопаемите горива, добавяйки, че всяка страна би трябвало да изследва способи за стабилно събиране на метали и минерали, с които разполага.

Учените обаче предизвестиха, че цялостното влияние върху околната среда на дълбоководния рандеман е мъчно да се планува, а екологичните групи го назовават „ извънредно унищожителен “ развой, който изпраща „ ужасяващ сигнал “ до останалата част на света.

Основни метали, като кобалт, никел, мед и манган, могат да бъдат открити във възли с размер на картоф на морското дъно. Крайната приложимост на тези метали, дружно с други стратегически минерали и редкоземни детайли, са широкообхватни и включват акумулатори за електрически транспортни средства, вятърни турбини и слънчеви панели.

В резултат на това търсенето пораства бързо. Международната организация по енергетика (МАЕ) чака тази наклонност да продължи, защото преходът към чиста сила набира скорост, отбелязвайки, че търсенето на кобалт и никел е скочило надлежно със 70 и 40% сред 2017 и 2022 година

Днес ние сме съвсем напълно подвластни от Русия и Китай и би трябвало да диверсифицираме световната верига на доставки на минерали по целия свят “, сподели норвежкият енергиен министър Терие Асланд пред CNBC.

„ Ние преглеждаме опцията за рандеман на минерали от морското дъно отдавна. Имаме в действителност надеждна традиция в потреблението на запаси в норвежкия континентален шелф. Правим го стабилно и малко по малко. “

Като част от бързото повишаване на търсенето на сериозни минерали МАЕ предизвести, че днешното предложение не доближава нужното количество за трансформиране на енергийния бранш. Това е по този начин, тъй като има релативно висока географска централизация на производството на доста енергийни преходни детайли.

Повечето редкоземни ресурси се намират в Китай, само че Виетнам, Бразилия и Русия също разполагат с огромни ресурси.
Пропуски в знанието
Парламентарното решение на Норвегия проправя пътя на фирмите да аплайват за рандеман в нейните национални води покрай архипелага Свалбард. Районът, който е част от разширения шелф на морското дъно на Норвегия, който по оценки е по-голям от площта на Обединеното кралство (приблизително 280 000 квадратни километра).

Правителството на Норвегия не има намерение да стартира да сондира неотложно за потребни изкопаеми. Вместо това фирмите ще би трябвало да показват оферти за лицензи, които ще бъдат гласувани за всеки обособен случай в Народното събрание.

Асланд сподели, че първите търговски лицензи за изследване на морското дъно ще бъдат дадени „ може би през идната година “, само че лиценз за добиване на тези минерали евентуално няма да се случи това десетилетие.

Одобрението на дълбоководния рандеман слага Норвегия в несъгласие както с Обединеното кралство, по този начин и с Европейската комисия, които настояха за краткотрайна възбрана поради опасения за околната среда.

В отговор на рецензиите Аасланд сподели, че резултатът от гласуването ще помогне на законодателите да схванат по-добре дали добивът на минерали от морското дъно може да се прави по резистентен метод.

Един от основните въпроси в дебата е, че нямаме задоволително познания, с цел да решим дали можем да извлечем тези минерали – и аз съм изцяло склонен “, сподели Асланд.

„ Трябва да съберем повече информация преди да можем да вземем решение за извличането на тези минерали. Това е задачата на това отваряне. Не е същото като да одобриш добива. “
„ Пирон в ковчега “ на климатичното водачество на Норвегия?
Ан-Софи Ру, началник на дълбоководния рандеман за Европа в Sustainable Ocean Alliance, сподели, че решението на Норвегия да даде зелена светлина на комерсиалния дълбоководен рандеман е „ безконтролно “ и „ забива гвоздей в ковчега “ на водачеството на страната в климатичния преход.

„ Целта на всевъзможни проучвателни действия би трябвало да бъде по-доброто схващане на мащаба на заканите за околната среда, които съставлява дълбоководният рандеман, а не за оправдаване на процедура, за която знаем, че ще има голямо негативно влияние върху морския живот и здравето на планетата “, сподели Ру пред CNBC.

Морските екосистеми не са добре проучени. Активистите се опасяват, че дейностите по изследване и употреба в дълбокото море могат да трансформират вечно домът за доста неповторими познати и към момента незнайни типове.

Аргументът, бележит от норвежкото държавно управление и промишлеността за дълбоководен рандеман, че дълбоководният рандеман може да се прави по резистентен метод опонира на необятния консенсус в научната литература “, сподели Ру.

„ Няма метод за стабилно копаене на дълбокото море в днешния ден и ера, защото това неизбежно би довело до заличаване на екосистеми, изгубване на типове, разнообразни източници на замърсяване и нарушение на климатичните екосистемни услуги на океана. “

Мария Вартересян, заместник-министър на външните работи на Норвегия, сподели, че скандинавската страна приема „ съществено “ репутацията си на устойчива океанска нация и в действителност утвърждението съставлява метод да се изследва по какъв начин минералите на морското дъно могат да играят роля в енергийния преход.

Не е почнала експлоатационна активност. Основната причина за това, както към този момент казахте, са големите пропуски в знанията, които би трябвало да бъдат запълнени, преди даже да се обмисли каквато и да е активност. Това е значимо “, сподели Вартересян пред CNBC.

„ Независимо от възгледите по отношение на минните действия на сушата и в морето, минералите ще бъдат сериозен съставен елемент в новите енергийни системи, тъй че главният въпрос не е дали имаме потребност от минералите или не, значимият въпрос е можем ли да ги произвеждаме по резистентен метод? “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР