Норовирусите са нов вид вируси, на които се дължат почти

...
Норовирусите са нов вид вируси, на които се дължат почти
Коментари Харесай

Кухненските прибори пренасят хепатит A

Норовирусите са нов тип вируси, на които се дължат съвсем всички хранителни натравяния. Интересното е, че те се развиват в кухнята, точно при процеса на подготвяне на храната.

Всеки знае, че микробите идват от неизмитите ръце. Е да, но не. Въпреки че и по ръцете ни се прикрепят голям брой микроскопични вредители, данните от ново проучване сочат, че заразяването на храната става най-често от другите кухненски уреди, които използваме. Лошо почистен нож или ренде да вземем за пример могат да са преносители на извънредно съществени болести.

 Продукти

Посочените резултати са получени посредством проучване на пътя за преместване на вирусите на хепатит А и норовирусите сред плодовете и зеленчуците от една страна и ножовете и рендетата от друга. Това проучване е извършено от американски учени.

За да стане сходен опит вероятен, те взимали веднъж проби от незаразени кухненски принадлежности и инфектирани артикули, а по-късно – назад.

Резултатите в действителност учудили учените. Оказало се, че при потреблението на чисти кухненски уреди и инфектирани хранителни артикули, по-късно вируси можело да бъдат открити върху най-малко половината от ножовете и другите уреди, употребявани за подготвяне на храната. От друга страна, при потреблението на инфектирани ножове и рендета и чисти плодове и зеленчуци, заразяването било по-често.

 Кухненски принадлежности

От това следва изводът, че точно нечистите кухненски принадлежности и уреди, като рендета, ножове, печки, тигани и други са огромните преносители на множеството болести в кухнята. Изследването сочи още, че дни след некачественото разчистване на тези уреди, към момента се откривали вируси и бактерии.

Като цяло чистотата в кухнята е наложителна. И макар, че към този момент потвърдено знаем, че уредите са най-главни преносители на бактерии и микроби, не би трябвало да подценяваме обстоятелството, че и от нечистите плодове и зеленчуци се развиват болести.

Хигиената в кухнята не се лимитира до съвършеното измиване на съдовете и продуктите за готвене. Ежеседмично и ежемесечно би трябвало да се вършат профилактични почиствания на хладилника, фризера, абсорбатора и други, с цел да се предотврати разпространяването на бактерии точно от тях.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР