NORILab, част от Националната научна фондация на САЩ, сподели тази

...
NORILab, част от Националната научна фондация на САЩ, сподели тази
Коментари Харесай

Вижте този невероятен облак с формата на летяща чиния на върха на Мауна Кеа

NORILab, част от Националната научна фондация на Съединени американски щати, показа тази превъзходна фотография на небето зад обсерваторията „ Джемини “, ситуирана в Мауна Кеа. На нея изпъква един великански бял облак, за който екипът прецизира с закачлив звук, че не е летяща паница.

Това в действителност е феномен, прочут като лентикулярен облак. Подобно събитие не е изключително рядко и се среща много постоянно във високите елементи към планините, където въздухът е мокър. И вулканът Мауна Кеа, най-високата точка на щата Хаваи, дава отговор идеално на тези условия – той е ситуиран на 4207 м над морското ниво.

Когато влажните ветрове минават над планината, въздухът се охлажда. Налягането в по-високите точки пък е ниско. Това е идеалната композиция, която довежда до образуването на водните капчици, които съставляват облаците. Въздухът във високите елементи продължава да бушува, до момента в който този в по-ниските се повишава нагоре към планината. Когато двете течения се срещнат, крайният резултат е налице – един необикновено хубав облак с формата на летяща паница.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР