Нийл Армстронг. Първият човек, стъпил на Луната. Датата е 21

...
Нийл Армстронг. Първият човек, стъпил на Луната. Датата е 21
Коментари Харесай

Нийл Армстронг даде интервю … на счетоводители!

Нийл Армстронг. Първият човек, стъпил на Луната. Датата е 21 юли 1969 година. Той, дружно със своя сътрудник Бъз Олдрин прекарват над два часа на лунната повърхнина. Събитието обкичва двамата астронавти със международна популярност. Но до момента в който Бъз Олдрин дава изявленията и взе участие постоянно в обществени начинания, Армстронг е прочут със своята свенливост. След историческия си полет той се скрива от обществения живот. Неговото неявяване от общественото пространство постоянно се е виждало съмнително за създатели на тайни теории, които настояват, че той в никакъв случай не е стъпвал на Луната.

„ Хората обичат тайни теории, само че мен те в никакъв случай не се ме тормозили – тъй като аз знам, че някой ден човек ще полети още веднъж там и ще вземе камерата, която оставих на повърхността ”, оповестява Армстронг в неотдавна обещано изявление пред CPA Australia (Организация на Сертифицираните и Практикуващи Счетоводители – Австралия).

На процедура Нийл Армстронг и Бъз Олдрин са цялостна диаметралност по характери. Нийл Армстронг е свенлив и не обича да се демонстрира пред телевизионните камери. През 2009 година неговата брачна половинка Карол споделя пред Вашингтон пост: „ Аз мисля, че всичко, което той счита, че е трябвало да бъде казано, е към този момент казано ”. Бъз Олдрин пък е приказлив и обича да постанова мнението си по нападателен метод. Олдрин е взел участие в рап видео със Снууп Дог и е разрешил неговото име да се употребява в компютърна игра. Олдрин не обича и тези, които настояват, че човек в никакъв случай не е стъпвал на Луната и един път даже си разрешава да удари публицист, който го упреква, че е измамник.

Тази фотография изобразява Нийл Армстронг на Луната по време на историческата разходка на лунната повърхнина през юли 1969 година. Photo credit: NASA

Но тези, които познават Нийл Армстронг са наясно, че той е бил подобен през целия си живот, още преди да стъпи на Луната. Армстронг е човек, който е пореден в ценностната си система и заради това е заслужен за почитание. Неговите стандарти са следните: отказване на персоналната популярност, не се концентрира върху неговото его, персоналният живот си е персонален живот. Има някои обстоятелства от персоналния живот на Армстронг, които не се появяват до 2005 година, когато историкът Джеймс Хенсън написва биографична книга за астронавта: „ Първият мъж: Животът на Нийл Армстронг ”. Никой не научил до този миг, че няколко години преди да полети в космоса, Армстронг и неговата първа брачна половинка Жанет са имали две-годишна щерка, която умира от мозъчен израстък!

Армстронг мъчно приказва за себе си в първо лице само число. Той не се усеща като воин – и може би с право. Стъпването на Луната не е негово, персонално достижение. Армстронг е просто изпълнителят на задачата, а зад реализирането на стратегия „ Аполо ” стоят стотици хиляди души, които построяват галактическия транспортен съд, вземат участие в неговите проби и го изстрелват. Всеки един човек, взел участие в гигантската стратегия, е заслужен за почитание – от най-опитния инженер до най-обикновения чистач на стартовата площадка.

Затова отговорът на Армстронг против теориите, че в никакъв случай не се е разхождал на Луната, е елементарен и истинен: „ Няма метод, по който 800 000 души в НАСА биха могли да пазят тази загадка ”.

Как обаче Армстронг се съгласява да приказва пред CPA Australia, откакто е известно, че той не обича да дава изявленията? На месец Армстронг получава по най-малко 10 поръчки за изявленията и нормално ги отхвърля всичките. Ето по какъв начин CPA Australia получава опция да интервюира Армстронг – става известно, че шефът на CPA Australia знае нещо, което другите хора не знаят. Бащата на Нийл Армстронг е бил инспектор.

В новото изявление се загатват забавни обстоятелства към историческото лунно кацане.

„ Аз си давах 90% късмет да се върнем сполучливо на Земята след този полет, само че в това време считах, че шансът да създадем сполучливо кацане на Луната беше 50 на 50 ”, споделя Армстронг в това рядко изявление.

Кацането на Луната се оказва в действителност толкоз комплицирано, че лунният модул „ Ийгъл ” съумява да кацне единствено 30 секунди преди горивото да свърши и управлението на полета да каже, че спускането се приключва. Малко преди самото кацане Армстронг поема ръчен надзор над модула, тъй като автоматизираният режим го води към рисков каменист район.

„ Тези наклони са доста стръмни, а скалите са доста огромни – колкото коли ”, спомня си възрастният астронавт, който е към този момент на 81 години.

Нийл Армстронг има мнение и за събитията, които се случват към НАСА и разминаванията сред политиката на Конгреса и на американския президент Барак Обама.

„ НАСА постоянно е била една от най-успешните обществени вложения, която стимулира студентите да се оправят добре и да реализират това, което могат да реализират. Тъжно е, че ние насочваме програмата в посока, в която ще се понижи мотивацията и стимулацията, която тя дава на младежите. Това е мотив за голямо терзание за мен ”, споделя Армстронг. „ Ние сме в такава обстановка в Щатите, в която Белия дом и Конгресът са в несъгласие по отношение на каква ще би трябвало да бъде бъдещата цел. Те (т.е. Белия дом и Конгресът) играят игра, при която подмятат НАСА като перце за федербал, защото двете страни се пробват да издърпат НАСА на вярната пътека ”.

Армстронг обаче признава, че главният мотор за огромните триумфи на космонавтиката в предишното е била Студената война. „ Ние осъзнавахме, че нямаше да отидем там, в случай че не бяха нашите съперници от Съюз на съветските социалистически републики. Състезанието направи по този начин, че двете стратегии да свършат нещата, които съумяха да реализират ”.

: http://thebottomline.cpaaustralia.com.au/

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР