Нитрозамините представлява опасни химични съединения, които се образуват при взаимодействието

...
Нитрозамините представлява опасни химични съединения, които се образуват при взаимодействието
Коментари Харесай

Натриев нитрит

Нитрозамините съставлява рискови химични съединения, които се образуват при взаимоотношението на вторични амини. Образуването им се получава при избрани условия като висока киселинност на средата, високи температури и др.

Нитрозамините са мощно канцерогенни съединения. Присъствието им е най-високо в храни, които преди този момент са обработени с натриев нитрит. Натриевият нитрит, прочут още като Е250, съставлява калиева сол от азотиста киселина.

Тази хранителна добавка се употребява всеобщо като подобрител и регулатор на цвета, както и като консервант в хранително-вкусовата индустрия. На външен тип натриевият нитрит надобява бял или леко жълт бистър прахуляк с хигроскопична конструкция. Той се разтваря доста добре във вода.

Натриевият нитрит се употребява с цел да се избегне развалянето на месото и рибата и най-много да се предотврати развиване и напредък на Clostridium botulinum – бактерията, която предизвиква ботулизъм. Последствията от отравяне с тази бактерия могат да се изразят в гадене и повръщане, сухота в устата и запек, само че в по-тежките случаи се следи диария, засягане на дихателните пътища, парализа.

В доста тежки случаи може да се стигне и до гибел. Несъмнено ботулизмът е рисково положение, само че употребяваният за предпазването от него натриев нитрит напълно не е безопасен за човешкото здраве.

Употреба на натриев нитрит

Натриевият нитрит се употребява необятно в производството на салами и пушени меса за придаването на техния присъщ розово-червен цвят. Той се употребява и за прекъсването на размножаването на бактериите в храните. Европейски Съюз утвърждава използването на Е250 единствено в качеството му на добавка към солта, само че не повече от 0.6%.

 Натриев нитрит в месата

Натриевият нитрит участва в бекон, наденица, сухи салами, пушени меса. Той може да се съдържа даже в така наречен прясно месо, което в реалност напълно не е прясно. В това месо натриевият нитрит не е споменат на етикет, тъй като се употребява да усъвършенства качествата на остаряло месо, което на някои места се пробват да продадат за прясно.

Освен в хранително-вкусовата индустрия натриевият нитрит намира приложение в редица други области – строителство, произвеждане на хартия и целулоза, в химичната и текстилната индустрия, в медицината, металургията и други браншове.

Вреди от натриев нитрит

Натриевият нитрит безспорно е в листата на най-опасните хранителни добавки, които се употребяват в хранително-вкусовата индустрия. Сам по себе си натриевият нитрит и другите нитрити не са канцерогени, само че при свързването си с амините в богати на протеини храни образуват нитрозамини, които са рисков сътрудник, дразнещ рак на стомаха, червата или белите дробове.

Опасното деяние на натриевия нитрит се ускорява при термична обработка на висока температура – каквото е пърженето на бекона или прегарянето на месото при печенето. Изгорените до черно елементи от месото съдържат най-вече нитрозамини, по тази причина не трябва да се употребяват.

Редица експерти дефинират натриевият нитрит като провинен за рак на панкреаса и рак на дебелото черво. Консумирането на обработените с него меса мощно усилва риска от ракови болести, само че не е казусът в самото месо, а по-скоро в метода на обработка.

Натриевият нитрит е рискова съставна част, която няма място в човешката храна. Диетологът Майк Адамс насочва особено предизвестие към бъдещите майки да заобикалят потреблението на храни с натриев нитрит заради нараснал риск от мозъчни тумори при кърмачета.

 Натриев нитрит в саламите

Друго отрицателно деяние на натриевия нитрит е способността му да унищожава огромно количество антиоксиданти, които се съдържат в храната – като витамин С и витамин Е да вземем за пример.

Приемът на по-голямо количество витамини не би могъл да компенсира нездравословното въздействие на натриевия нитрит. Единствената сигурна отбрана от него е просто да се избегне изцяло.

Освен канцерогенен резултат потреблението на натриев нитрит може да докара и до хиперактивност и редица други нездравословни реакции. Съвсем не е инцидентно, че натриевият нитрит е неразрешен в редица страни, а в Европейския съюз използването му е строго лимитирана.

Въпреки всички ограничавания и забрани натриевият нитрит може да се открие в съвсем всеки пакетиран артикул в магазинната мрежа. Много постоянно съществуването му не е обозначена на етикета.

За да се предпазят хората от потвърдено нездравословното деяние на натриевия нитрит, на трапезата не трябва да участват обработените с него меса и салами.

Старайте се да купувате пресни меса от тествани магазини, а въпреки и вкусните бекон, пушени риби и меса, колбаси и салами би трябвало да бъдат изцяло изключени от менюто.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР